Deze week discussieerde de buitenlandcommissie van het Europees Parlement over de vorderingen in Afghanistan. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is bezorgd over de veiligheidssituatie en wil dat het Europees Parlement de EU-lidstaten aanspreekt op hun belofte voor meer bescherming.

Eiland Kaboel
De hoofdstad Kaboel is een eiland van relatieve rust, dankzij de NAVO- troepen. Verder is het land in de greep van locale krijgsheren en roofbendes. De bevolking kan niet veilig over straat – zij wordt bedreigd, beroofd of afgeperst. “De EU-landen beloven van alles, maar tot nu toe hebben alleen de Duitsers extra troepen gestuurd – naar Kunduz in het Noorden van het land”, aldus GroenLinks europarlementariër Joost Lagendijk. De NAVO beraadt zich nog steeds op een tijdsplanning en stappenplan voor de uitbreiding van de NAVO-missie. Ondertussen verslechtert de veiligheidssituatie in Afghanistan en trekken sommige hulporganisaties zich terug. “Het Europees Parlement moet de EU-lidstaten aanspreken op hun beloften. ‘Boter bij de vis’ moet de boodschap zijn, en snel”, aldus Lagendijk.

Vredesoperatie en terrorismebestrijding
Momenteel zijn er twee operaties gaande in Afghanistan: een vredesoperatie onder VN-vlag (de ISAF-troepen) en de operatie Enduring Freedom onder Amerikaanse vlag. De eerste is om de veiligheid van Afghanistan te bevorderen waardoor hulpverlenende instanties hun werk kunnen doen. De laatste is gericht op terrorismebestrijding en vooral actief in het Zuiden en Oosten van het land. Lagendijk: “De bedoeling is dat de NAVO beide operaties later dit jaar coördineert. De angst is dat totaal verschillende doelstellingen - terrorismebestrijding en wederopbouw - dan door elkaar gaan lopen. Dat is zeer onwenselijk.”

Grondwet
Optimisme overheerste in de buitenlandcommissie over de nieuwe grondwet die onlangs in Afghanistan is aangenomen. Daarin wordt, in tegenstelling tot eerdere concepten, de gelijke behandeling van mannen en vrouwen erkend en de rol van het parlement versterkt. Desondanks krijgt de president een sterke positie – wat in de toekomst tot problemen zou kunnen leiden wanneer de huidige president Karzai wordt opgevolgd door iemand met minder draagvlak onder de verschillende bevolkingsgroepen. Ook de prominente rol van de islam in de grondwet is een bezwaarpunt.

Vrouwenrechten
In het rapport, waar de buitenlandcommissie donderdag 22 januari over stemde, staan diverse passages die betrekking hebben op vrouwenrechten. Ook de Groene fractie, waarvan Lagendijk deel uitmaakt, diende diverse amendementen in om deze rechten te versterken. Zo kreeg zijn voorstel om geld voor ‘vrouwenprojecten’ te oormerken ruime steun.