Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos
Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (Foto: CC Rode Kruis)

EU-landen weigeren stug te leveren op belofte herverdeling asielzoekers

De Europese Commissie rapporteerde woensdag over de voortgang van de herverdeling van asielzoekers uit Italië en Griekenland en over de Turkijedeal. Conclusie: het loopt uiterst moeizaam. De uitkomsten verbazen Europarlementariër Judith Sargentini niet: “Een jaar geleden zag ik nog enige ambitie om vluchtelingen te helpen, maar die is nu compleet verdampt.”

“De Europese leiders hebben last van een enorme tunnelvisie: zolang de vluchtelingen uit het zicht zijn, lijkt het probleem opgelost”, reageert Sargentini. “Maar we zien ondertussen dat de Griekse eilanden verworden tot openluchtgevangenissen voor vluchtelingen.”

Een jaar geleden beloofden de Europese landen gezamenlijk 160.000 asielzoekers uit Italië en Griekenland op te nemen. Een jaar verder zijn we niet verder gekomen dan 5.651 mensen. Een diep trieste statistiek, vindt Sargentini. De enige oplossing waar Europese leiders en de Europese Commissie mee op de proppen komen, is meer grenswachten.

Turkijedeal

Sinds de deal tussen de EU en Turkije in het voorjaar zijn de aantallen asielzoekers die aankomen op de Griekse eilanden weliswaar afgenomen, maar het aantal doden op zee is dit jaar het hoogst, met ruim drieduizend slachtoffers. Tienduizenden vluchtelingen zijn nu gestrand in Griekenland en meerdere organisaties wijzen op de onveilige situatie voor vrouwen en minderjarigen in de Griekse kampen.

Sargentini: “In een Europese Unie die mensenrechten hoog in het vaandel heeft, kunnen we de situatie niet accepteren.”

Het hermetisch afsluiten van de Balkanroute vergroot de ellende die we al sinds maanden in Griekenland zien. En met winter voor de boeg moeten de Europese regeringsleiders echt werk gaan maken van overplaatsing van de asielzoekers uit Griekenland.  

“Flexibele solidariteit is nu opeens het nieuwe toverwoord onder Europese leiders. Maar het is niet anders dan een gebrek aan samenwerking. Met wie zijn de Europese leiders solidair? En flexibel met wat?” vraagt Sargentini.

Het wordt tijd dat EU-landen gaan leveren wat ze beloven. “EU-leiders, stop met kijken naar elkaar en neem zelf de eerste stap. We zijn het aan onze stand verplicht.”