Rusland dreigt het Kyoto Klimaatverdrag niet te ratificeren, waardoor het hele Verdrag op losse schroeven komt te staan. GroenLinks wil dat Van Geel een ultieme poging onderneemt om Poetin over te halen, door met een delegatie van Europese Milieu Ministers af te reizen naar Moskou.

Vandaag heeft de economisch adviseur van president Poetin bekend gemaakt dat Rusland het Kyoto-verdrag niet wil ondertekenen, omdat het schadelijk zou zijn voor de Russische economie. Dat verbaast GroenLinks, want deskundigen hebben aangetoond dat Rusland, juist ook economisch, van het verdrag kan profiteren. Zonder Poetins handtekening wordt het Kyoto-verdrag niet van kracht. De milieuafspraken kunnen pas in werking treden, als zij zijn bekrachtigd door landen die samen ten minste 55 procent van de CO2-uitstoot veroorzaken.

Wijnand Duyvendak bepleit het sturen van een delegatie van Europese Ministers naar president Poetin van Rusland, om Rusland over te halen het Kyoto-verdrag alsnog te ondertekenen. Hij heeft de volgende schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Geel, in Nederland verantwoordelijk voor het klimaatbeleid:

1.Kent u het bericht dat Rusland het Kyoto-verdrag niet zal ondertekenen omdat dit de economische groei van Rusland negatief zou beïnvloeden, zoals verwoord door de economisch topadviseur van de Russische president Poetin, Illiaronov[1]?

2. Bent u het eens met de Russische bewering dat het ondertekenen van het Kyoto-protocol de economische groei van Rusland bedreigt?

3. Bent u bereid op zeer korte termijn met uw collega’s in de Europese Unie te overleggen over het sturen van een delegatie van Europese ministers naar Rusland, in een laatste poging om Rusland over te halen het Kyoto-verdrag te ondertekenen? Zo nee, waarom niet en bent u bereid anderszins stappen te ondernemen om Rusland aan het Kyoto-verdrag te laten meedoen?

[1] ANP, 2 december 2003