GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt het onaanvaardbaar dat twee Chinese moslims, die volgens de Amerikaanse overheid ten onrechte worden vastgehouden op Guantanamo Bay, daar gevangen moeten blijven omdat nog geen land bereid is gevonden hen asiel te verlenen.

Buitenweg zal als woordvoerder van de Groene fractie in de commissie openbare vrijheden woensdag de andere fracties in het Europees Parlement vragen om binnen de EU opvangplekken te vinden.

De twee Chinese moslims zijn etnische Oejgoeren, een islamitische bevolkingsgroep in het westen van China die onderdrukt wordt door het regime in Beijing. In totaal zouden 15 Oejgoeren in Guantanamo Bay gevangen zitten. In 2002 zijn zij gearresteerd in Afghanistan. Het Amerikaanse leger oordeelde in 2005 dat het geen terroristen betreft.

Abu Bakker Qassim en A'del Abdu al-Hakim stonden maandag voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat bepaalde dat zij in gevangenschap moeten blijven, omdat er geen enkel land is dat hen asiel wil verlenen. Van de Amerikaanse president Bush mogen ze niet in de Verenigde Staten blijven. Maar zij mogen ook niet uitgezet worden naar China, omdat ze daar naar alle waarschijnlijkheid gemarteld of gedood worden. Er wordt druk uitgeoefend op de regering Merkel om ze toe te laten tot Duitsland, aangezien juist Duitsland zich kritisch heeft uitgelaten over Guantanamo Bay. Maar Duitsland zou beducht zijn om de betrekkingen met China te belasten.

Buitenweg: "Juist daarom is het belangrijk om EU-breed de verantwoordelijkheid te nemen. Asielverzoeken kunnen alleen door individuele lidstaten worden gehonoreerd, maar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken kunnen wel gezamenlijk de stap steunen. De EU is tegen het detentieregime op Guantanamo en de EU kan gezamenlijk een eventueel negatieve reactie van China het hoofd bieden. Het is hard nodig dat er nú wat gebeurt. Dat mensen niet nog langer gevangen blijven uit diplomatieke overwegingen," aldus Kathalijne Buitenweg.