GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, verwelkomt het dinsdag gepresenteerde actieplan van de Turkse regering voor vrije handel tussen Turkije en de beide delen van Cyprus. "Het voorstel biedt een mooie kans om uit de huidige impasse te komen."

De plannen houden onder meer in dat Turkije haar havens opent voor schepen uit de Republiek Cyprus. Ook kunnen Grieks-Cypriotische vliegtuigen ongehinderd over Turks grondgebied vliegen en landen op Turkse vliegvelden. Het openstellen van de havens was vorig jaar al afgesproken in het akkoord dat de douane-unie tussen Turkije en de Europese Unie uitbreidt naar de nieuwe lidstaten. Tot nu toe verschilden Turkije en de EU over de interpretatie van deze afspraak.

Volgens het nieuwe Turkse voorstel zullen de havens en het vliegveld van het Turks-Cypriotische noorden bovendien worden geopend voor internationale handel en personenverkeer. Het is de bedoeling om Noord-Cyprus deel te laten uitmaken van de douane-unie met de Europese Unie, waardoor ongehinderde handel met de Republiek Cyprus en de buitenwereld mogelijk wordt.

Lagendijk: "De verdienste van het Turkse voorstel is dat het een uitweg biedt uit de impasse rond de erkenning door Turkije van de Republiek Cyprus. Op basis van dit actieplan kan een aantal pragmatische stappen worden gezet om de spanning in het oosten van de Middellandse Zee te doen afnemen. In de geest van de Europese eenwording gebeurt dit door een vrijhandelszone in te richten."

Lagendijk verwacht dan ook dat de Europese Unie enthousiast zal reageren. "De EU moet direct ingaan op het voorstel voor een internationale bijeenkomst dit voorjaar, om deze plannen verder uit te werken. Zo kan voorkomen worden dat de hardliners aan beide zijden - de Grieks-Cypriotische regering en de Turkse oppositie - er mee aan de haal gaan. Dat zou een gemiste kans zijn, terwijl we nu een opening hebben om via concrete maatregelen te komen tot een uiteindelijke oplossing voor het probleem Cyprus."