Op initiatief van GroenLinks verklaarden de Europese Commissie en de Raad woensdagavond dat de Verenigde Staten detentiekamp Guantanamo dienen te sluiten. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg moet Europa nu een proactieve rol aannemen om oplossingen te bieden voor gevangenen die de VS wil vrijlaten.

Sommige gevangenen kunnen niet terug naar hun eigen land, omdat ze stateloos zijn en het risico lopen gemarteld te worden. Kathalijne Buitenweg: "De lidstaten van de EU moeten de mogelijkheid onderzoeken om de ex-gevangenen politiek asiel aan te bieden. Het is belangrijk dat de Europese Unie haar verantwoordelijkheid neemt, vooral nu de VS van plan is nieuwe gevangenisblokken te bouwen in het detentiekamp".

De Verenigde Staten maakte op last van de rechter onlangs de namen van 759 gevangenen bekend, waarvan er ongeveer 490 nog steeds vastzitten. Buitenweg: "Slechts een enkeling is daadwerkelijk aangeklaagd en geen één gevangene is tot nu toe veroordeeld. Het is een regelrechte schending van de mensenrechten om iemand zonder vorm van proces gevangen te houden". Uit de lijst blijkt bovendien dat er meer dan 60 minderjarigen in Guantanamo, een Amerikaanse enclave op Cuba hebben vastgezeten. Tenminste tien daarvan waren 15 jaar of jonger toen ze werden opgepakt.