De Europese lidstaten moeten niet uit opportunistische overwegingen op het laatste moment de spelregels voor de onderhandelingen met Turkije veranderen en zich houden aan de afspraken die in december vorig jaar zijn gemaakt. Dit zegt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement.

Erkenning Cyprus
Volgens berichten vandaag in de Turkse pers willen Frankrijk, Oostenrijk en Cyprus de druk opvoeren en Turkije extra zware onderhandelingsvoorwaarden opleggen. Donderdag bespreken de lidstaten het onderhandelingskader voor de toetredingsonderhandelingen die maandag waarschijnlijk van start zullen gaan. Volgens Turkse krantenberichten dringen Frankrijk en Oostenrijk erop aan om in het kaderdocument de nadruk te leggen op alternatieven voor volwaardig lidmaatschap en onderstrepen beide landen de noodzaak van een erkenning van Cyprus.

Opvolging van Chirac
Lagendijk: "Het debat over het begin van de onderhandelingen wordt de afgelopen tijd gevoed door politiek opportunisme. Maar de toenadering tussen Turkije en Europa is te belangrijk om als speelbal in het gevecht om de opvolging van Chirac te worden gebruikt. Nu strenger zijn dan de regeringsleiders in december hadden afgesproken is niet alleen oneerlijk. Deze zoveelste sabotagepoging zendt ook het negatieve signaal uit aan de Turkse bevolking dat Europa Turkije eigenlijk niet wil."

Parlement vóór het begin van onderhandelingen
Lagendijk zal dit thema woensdag uitvoerig onder de aandacht brengen tijdens het debat over het begin van de onderhandelingen met o.a. eurocommissaris Olli Rehn en de Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw. Het Parlement zal aansluitend een resolutie aannemen waarin het zich nogmaals uitspreekt vóór het begin van de onderhandelingen.

Tweede Kamer
Ook de pogingen van Nederlandse Kamerleden om Turkije op het laatste moment te dwingen Cyprus te erkennen wijst Lagendijk van de hand als opportunistisch. De Tweede Kamer zal de Minister van Buitenlandse Zaken tijdens het Algemeen Overleg over Europese Zaken donderdag aan de kaak voelen over Turkije.

Geen definitieve oplossing Cyprus na snelle erkenning 
Lagendijk: "Het zou van een slecht gevoel voor timing en van weinig kennis van recente gebeurtenissen en afspraken getuigen als de Tweede Kamer de minister nu zou opdragen om erkenning van Cyprus tot voorwaarde voor onderhandelingen te maken. Bovendien zou een snelle erkenning van Cyprus door Turkije ook het einde betekenen van alle pogingen door Kofi Annan om te komen tot een nieuwe ronde onderhandelingen over een definitieve oplossing voor het opheffen voor de deling van het eiland."