EU moet toezicht houden op geweld aan Kroatische grens

GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik eist dat Europa toezicht gaat houden op de behandeling van migranten en vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen en daar optreedt tegen mensenrechtenschendingen. Strik bezocht afgelopen weekend verschillende Kroatische en Bosnische instanties om de klachten over geweld tegen migranten en vluchtelingen aan de Kroatische grens te onderzoeken. 

Illegale uitzettingen

Volgens diverse rapporten zet de Kroatische politie mensen met geweld de grens met Bosnië-Herzegovina over. Hiermee wordt hen het recht op een eerlijke asielprocedure ontnomen. Hoewel de Kroatische regering en de Europese Commissie ontkennen dat er illegale uitzettingen plaatsvinden, laten rapporten van ngo’s, de Kroatische ombudsvrouw en VN-organisaties een heel ander verhaal zien. Ook Strik kwam deze misstanden tegen tijdens haar werkbezoek: “De verhalen waren schokkend: migranten en vluchtelingen met wie wij spraken melden dat ze door de Kroatische politie in elkaar zijn geslagen, voordat zij gedwongen werden teruggebracht naar Bosnië en Herzegovina. Bovendien kregen ze geen enkele informatie over toegang tot het asielstelsel. In veel gevallen werden telefoons en paspoorten afgepakt, en sommigen werden zelfs gedwongen zich uit te kleden.” 

De Europese Commissie evalueert momenteel of Kroatië voldoet aan de eisen om toe te treden tot het Schengengebied, waarbinnen EU-burgers vrij kunnen reizen. Volgens de ‘Schengen-regels’ moeten mensen die de EU binnenkomen de mogelijkheid krijgen om een asielverzoek in te dienen. Strik: “Het is duidelijk dat Kroatië zich momenteel niet aan deze regels houdt, zeker als het gaat om weigering van asiel en het gebruik van geweld. Pas als we zeker weten dat Kroatië de rechten van migranten en vluchtelingen respecteert, kunnen ze worden toegelaten tot het Schengengebied.”