We hebben hem niet gehoord, minister van Financiën Zalm. En dat terwijl sinds twee dagen Griekenland, als twaalfde EU-land, meedoet aan de euro.

Een paar jaar geleden was Europa nog te klein toen de Italianen dreigden mee te gaan doen. Zalm vermoedde toen dat de Italianen alleen maar zouden kunnen voldoen aan de eisen van de muntunie door massaal te frauderen. De staatsschuld zou kunstmatig naar beneden worden gebracht, evenals het financieringstekort. Zalm liet zijn ongenoegen duidelijk merken en dat hebben we geweten. Pas na de laatste strafschop afgelopen juni was de Italiaanse woede een beetje tot bedaren gekomen.

Maar over de Grieken geen kwaad woord. Terwijl je toch werkelijk geen Nederlandse liberaal of Turkse chauvinist hoeft te zijn om je vraagtekens te zetten bij de wonderbaarlijke daling van de traditioneel hoge inflatie en dito rente in Athene en omstreken. Hoe het ook zij, het Europese elftal krijgt er een twaalfde speler bij. Kan er tenminste in de wedstrijd met de dollar en de yen eindelijk eens gewisseld worden.

De Grieken zelf zitten er niet mee dat hun drachme, de oudste Europese munt, volgend jaar verdwijnt. Nee, dan de Denen. Die stemden afgelopen september tegen het verdwijnen van hun kroon. De munt wel te verstaan. Die afwijzing had weinig tot niets te maken met een afgewogen oordeel over de voors en tegens van de euro. Maar alles met Deense huiver voor meer Brusselse invloed op hun land. Dat was even schrikken. Zeker voor de regeringen van Zweden en Groot-Brittannië, de andere twee landen die nog niet meedoen aan de euro. De Zweden hebben hun geplande referendum uitgesteld tot Sint Juttemis en hebben hun handen het komende half jaar vol aan het voorzitten van de Europese Unie. En Tony Blair? Tony moet eerst de volgende verkiezingen over een paar maanden winnen en houdt daarom de boot af. Pas na de komende verkiezingen zullen de Britten zich mogen uitspreken over de euro. Dat wordt nog een harde strijd want de Engelse binnensteden worden nu al overspoeld met van die grote reclameauto’s met daarop het bord ‘Keep the pound’. Als ik een Labour-activist was zou ik wel weten wat ik daar achter zou moeten kalken: ‘and lose Europe’.

En Zalm? Die is met heel andere zaken bezig. Die bereidt zich al maanden voor op het eerste potje flipperen op een euro-flipperkast. In Griekenland. In 2002. Want in Nederland zullen de potjes voortaan meer dan twee keer zo lang zijn na inworp van de standaardmunt. Een Euro is immers meer dan twee zoveel waard als een gulden. Maar weet u wat de omrekenkoers wordt in Griekenland? Eén Euro is daar maar liefst 340 drachmes waard. Tel uit je winst.

Joost Lagendijk is lid van het Europees Parlement voor GroenLinks