Eurocommissaris Frattini presenteerde op 13 februari een plan om de buitengrenzen van de Europese Unie te versterken. Kathalijne Buitenweg vindt het onbegrijpelijk dat het ene na het andere plan wordt gelanceerd, maar dat er weinig aandacht is voor de uitvoer van al eerder gemaakte afspraken.

Ook vindt Buitenweg het stuitend dat de Europese Commissie geen inzicht toont in het belang van gegevensbescherming en het toenemende gevaar van identiteitsfraude.

Opslaan van biometrische gegevens
De Europese Commissie wil dat reizigers van buiten de Europese Unie bij binnenkomst biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of gelaatsscan afgeven. Deze gegevens zullen vijf jaar lang bewaard worden in een enorm register. Dat register moet een beter inzicht geven in migratiestromen en helpen bij de opsporing van misdadigers en terroristen.

Amerika slaafs navolgen?
Maar voor het opsporen van misdadigers en terroristen bestaat al het Schengen Informatie Systeem (SIS). Volgens Frattini is de nieuwe database vooral bedoeld om mensen die de termijn van hun visum overschrijden te identificeren. "Is dat nu een zodanig groot probleem dat het deze nieuwe ingreep rechtvaardigt? Heeft de Commissie deze afweging echt gemaakt, of wil hij gewoon in alles de Amerikaanse regering nadoen?" vraagt Buitenweg zich af.

Privacybescherming
Kathalijne Buitenweg geeft aan een beetje moe te worden van de halfbakken voorstellen uit de koker van Frattini. "Het zou goed zijn als we eerst een visie ontwikkelen op hoe we met deze gegevens om moeten gaan. Ik heb nog geen garanties qua privacybescherming gezien van Frattini. Er bestaat dus een reële kans dat de gegevens per ongeluk op straat komen te liggen.", aldus Buitenweg, die erop wijst dat identiteitsfraude de snelst groeiende tak van criminaliteit is.

Visie
"Frattini komt telkens met nieuwe plannen. Maar hij geeft geen gehoor aan het verzoek van het Europees Parlement om goed op een rijtje te zetten welke problemen er zijn, of ze serieus van aard zijn en waarom de huidige wetgeving ze niet kan oplossen. Is er meer wetgeving nodig, of is er vooral gebrek aan implementatie door de lidstaten? Klopt het dat veel problemen kunnen worden voorkomen als we simpelweg fors gaan investeren in een betere samenwerking tussen politiediensten? Een politie-agent uit Rotterdam weet waarschijnlijk niet welke andere politiediensten zich met het opsporen van dezelfde verdachte bezighouden en hoe hij met zijn collega in Rome in contact kan komen. Daar moeten we eerst eens wat aan doen, voordat we weer een nieuw bureaucratisch systeem op gaan zetten.", aldus Kathalijne Buitenweg.

Zie ook: