De Europese Commissie vraagt Italië om een toelichting op de zogenaamde 'red-het-voetbal’ wet. Zo maakte ze dinsdag 11 november bekend. Daarmee start de Europese Commissie formeel een onderzoek naar vermeende staatssteun aan Italiaanse voetbalclubs. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk juicht een onderzoek naar staatssteun toe.

Staatssteun
Eurocommissaris Mario Monti van mededingingszaken heeft eerder al aangegeven dat de Italiaanse wet onverenigbaar lijkt met de Europese regels voor staatssteun. De Italiaanse autoriteiten krijgen twee maanden de tijd om met een bevredigende toelichting te komen. Doen ze dit niet dan kan de Europese Commissie tegen Italië een zogenaamde inbreukprocedure starten en de zaak uiteindelijk voorleggen aan het Europese Hof van Justitie.

Verliezen uitsmeren
De Italiaanse red-het-voetbal wet maakt het voor Italiaanse clubs mogelijk hun schulden over een periode van tien jaar uit te smeren. Hierdoor worden de werkelijke verliezen in een jaar verhuld en kunnen Italiaanse clubs meer geld aan spelers uitgeven dan ze volgens hun werkelijke financiële situatie zouden kunnen. Dat benadeelt andere Europese voetbalbedrijven.

Belastinggeld
GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk juicht het besluit van de Commissie toe. De Europese GroenLinks-fractie vroeg de Europese Commissie al diverse malen actie te ondernemen tegen overheidssteun aan voetbalclubs. “Wij vinden het echt onacceptabel dat belastinggeld, ook in Nederland, wordt gebruikt om de topsalarissen van voetballers te financieren. Het feit dat de Europese Commissie dat in Italië aan lijkt te pakken, is hoopgevend", aldus Lagendijk.

Onduidelijk
Het liefst ziet GroenLinks voor de hele Europese Unie helder is wat wel en niet geoorloofd is met staatssteun aan voetbalclubs. Lagendijk: “Duidelijke regels ontbreken tot op heden. De Europese Commissie is lange tijd bang geweest om zich impopulair te maken door de steun aan voetbalclubs aan te pakken. Ook de Europese voetbalbond UEFA weigert voorlopig maatregelen te nemen. Maar het lijkt erop dat de Italianen met deze wet net iets te ver zijn gegaan." Lagendijk hoopt dat de Commissie na Italië ook andere nationale regimes tegen het licht zal houden.

Het betreft…
Italiaanse topclubs als Lazio Roma, AS Roma, AC Milan en Inter Milan verkeren in grote financiële problemen. Lazio Roma en AS Roma konden hun verlies over het afgelopen seizoen door de 'red-het-voetbal-wet’ beperken tot ieder 100 miljoen euro. Als de wet van tafel wordt geveegd loopt deze schuld bij AS Roma op tot 224 miljoen euro en bij Lazio Roma tot 313 miljoen euro.