Het Europees Parlement stemde woensdag in met het verlengen van de Europese steun bij massaontslag uit het zogenaamde globaliseringsfonds. Uit het fonds krijgen werknemers financiële steun voor hun re-integratie wanneer er in een bedrijf of sector massaontslagen vallen. Vanaf 2014 kunnen ook zelfstandigen en mensen met een tijdelijk contract aanspraak maken op steun uit het fonds. Europarlementariër Marije Cornelissen zat namens het Europarlement aan tafel bij de onderhandelingen met de ministers van Sociale Zaken van de EU-landen.

“De steun uit het globaliseringsfonds voor de begeleiding van werk naar werk kan ontslagen werknemers soms net de beslissende hulp bieden”, reageert Cornelissen. “In Nederland haalt het fonds vaak zelfs betere resultaten dan de gewone UWV-trajecten. Gezien de toename van massa-ontslagen in Europa is het fonds geen overbodige luxe.”

Op voorstel van Cornelissen houdt het fonds voortaan rekening met de toekomstperspectieven van de sectoren waarvoor werknemers worden opgeleid. Het fonds moet zich richten op duurzame sectoren met potentie. “We moeten geen mensen omscholen naar sectoren waarin binnen een mum van tijd weer nieuwe ontslagen vallen”, aldus Cornelissen. “Het fonds is juist een mooie gelegenheid om de omschakeling naar een duurzame economie te ondersteunen.”

GroenLinks wil ondertussen dat de Europese Commissie haast maakt om grote bedrijven zelf meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor de tijdige (om)scholing van werknemers. Cornelissen: “Uiteindelijk moeten we natuurlijk toe naar een situatie waarin niet de EU maar werkgevers en werknemers zelf verantwoordelijkheid nemen voor een naadloze aansluiting van werk naar werk.”