Er moet een einde komen aan de praktijk dat met de opbrengst van mineralen gewapende conflicten worden gefinancierd. GroenLinks is dan ook blij dat de Europese Commissie woensdag, na jaren aandringen van Europarlementariër Judith Sargentini, een consultatieronde start om de mazen in de Europese wetgeving rond conflictmineralen te dichten.

“Europese consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat ze met de aankoop van hun mobiele telefoon of computer niet indirect warlords of rebellenlegers financieren”, aldus Sargentini.

In veel elektronische apparatuur zitten mineralen als coltan en tin. Deze mineralen worden voornamelijk gewonnen in mijnen in Afrika. Sargentini wil bedrijven verplichten om de herkomst van de gebruikte grondstoffen inzichtelijk te maken. Alleen zo kan gegarandeerd worden dat de opbrengst van de mineralen niet in de zakken van rebellenlegers verdwijnt.

De raadpleging van de Europese Commissie is geopend tot eind juni 2013. In het najaar stelt Sargentini namens het Europees Parlement een advies op over de import van grondstoffen uit conflictgebieden.