We zijn getuige van de geboorte van een nieuwe staat in Afrika. Negenennegentig procent van de kiezers in Zuid-Soedan stemde afgelopen maand voor afscheiding van het noorden. President Al Bashir van Sudan heeft al gezegd dat hij de uitkomst van de stemming zal respecteren. Toch hangt er ook onrust in de lucht in Zuid-Sudan. Europa moet het nieuwe land helpen om een rechtstaat op te bouwen, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Sargentini vindt de situatie hoopgevend, maar maakt zich ook zorgen: “Het is wel een staat die tot de allerarmste van Afrika behoort. Een staat met veel olie in de grond. De Zuid-Soedanezen die terugkeren uit het rijkere Noorden zijn dakloos en zonder inkomen. De situatie is een recept voor onrust of zelfs gewapend conflict.”

Noord versus zuid

Het zuiden van Sudan heeft grote olievelden, maar het noorden heeft de haven waarvandaan die olie verscheept wordt. Het noorden loopt nu kans niet meer van de olieopbrengsten  van het zuiden te kunnen profiteren. Zonder duidelijke afspraken tussen de twee gebieden over de olie zal er geen vrede komen in het gebied.

Europa, help bouwen aan een rechtstaat

Het is nu belangrijk dat Europa de overgang naar een onafhankelijk Zuid-Soedan ondersteunt. Zuid-Sudan moet weten dat ze er niet alleen voor staat, stelt Sargentini. “Laten we meer doen dan helpen hopen. Laten we politieagenten trainen, rechters opleiden, parlementariërs begeleiden en bouwen aan een rechtstaat in Zuid-Sudan. Als het rustig blijft en de afspraken met het noorden lopen goed, dan heeft het nieuwe land een kans om met behulp van de oliegelden zich te ontwikkelen. Dat zou een prachtig voorbeeld voor de regio zijn.”

Onrust

In de hoofdstad Karthoum (in het noorden) lijkt de bevolking ondertussen aangestoken door de demonstraties in Tunesië en Egypte. Studenten zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het regime. President Al Bashir heeft al meer dan honderd activisten opgepakt en gevangen gezet. Sargentini: “Laten we niet vergeten dat deze man gezocht wordt voor genocide door het internationaal strafhof in den Haag.”