Het Kyoto Protocol, dat de CO2-uitstoot wereldwijd moet terugdringen, geldt nog niet. Daarvoor zijn meer deelnemers nodig. De Amerikaanse en Australische regeringen zien vooralsnog geen brood in Kyoto. GroenLinks-europarlementarier Alexander de Roo zette zich in om te voorkomen dat dit proces stilvalt, en met succes.

Het Kyoto-protocol treedt in werking zodra minimaal 55 landen het verdrag geratificeerd hebben, die gezamelijk verantwoordelijk zijn voor minimaal 55% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Aan die laatste voorwaarde is nog niet voldaan. Om te voorkomen dat het Kyoto proces stilvalt, neemt de Europese Unie het heft in eigen handen.

Europees voortouw
De milieucommissie van het Europees Parlement stemde dinsdag 16 maart voor het binnen Europa in werking treden van de 'Kyoto-mechanismen' om de CO2-uistoot terug te dringen. De Roo: “Europa neemt het voortouw om ervoor te zorgen dat de doelstelling tot vermindering van broeikasgassen met 5 procent in 2010 wordt gehaald. Dat is goed voor het milieu en het bedrijfsleven is positief. Dat heeft meer tijd en mogelijkheden om de doelstellingen middels de handel in CO2-rechten te halen.”

Kyoto-mechanismen
Er zijn twee belangrijke 'Kyoto-mechanismen' die de uitstoot van broeikasgassen, in dit geval CO2, moeten terugdringen. Naast de handel in CO2-rechten tussen bedrijven binnen Europa via een beurs met vraag en aanbod, kunnen landen en ondernemingen investeren in andere (ontwikkelings)landen om daar CO2-uitstoot te voorkomen. De Roo: “Als een Nederlandse elektriciteitsmaatschappij een windmolenpark in Indonesië bouwt, mogen de vermeden CO2-emissies toegerekend worden aan dat Nederlandse bedrijf. Voor dit Clean Development Mechanism (CDM) is veel belangstelling, ook vanuit het Europese bedrijfsleven.” Kerncentrales, de aanleg van bossen en grote waterkrachtcentrales vallen niet onder het CDM.

Reductie CO2-uitstoot
Maar zonder Kyoto kan het CDM systeem niet in werking treden. De milieucommissie heeft met een ruime meerderheid ingestemd dat Europa, los van de inwerkingtreding van Kyoto, beide bovenstaande instrumenten gaat gebruiken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Voorwaarde is dat per EU-lidstaat minimaal 50 % van de CO2-reductie binnenlands bereikt moet worden. De Roo: “De EU-landen worden zodoende gedwongen de CO2-uitstoot in eigen land terug te dringen. En je voorkomt dat 'het rijke westen' het probleem afschuift op ontwikkelingslanden.”

Europese voorsprong
“De verwachting is dat Rusland binnen afzienbare tijd tekent, waardoor het Kyoto Protocol van kracht wordt. Daardoor heeft Europa een voorsprong op de afspraken die dan nageleefd moeten worden. Bovendien maken we de wereld, en de ontwikkelingslanden, duidelijk dat we Kyoto, en het terugdringen van CO2-uitstoot, serieus nemen en niet blijven wachten op actie uit Moskou, Washington of Canberra”, aldus De Roo.

Het is de bedoeling dat het CMD en de CO2-emmissiehandel vanaf 1 januari 2005 mogelijk wordt. De milieucommissie van het Europees Parlement nam dit besluit dinsdag 16 maart met grote meerderheid. Op 21 april stemt de plenaire vergadering van het Europees Parlement naar alle verwachting in met dit voorstel.