Het Europees Parlement dringt er deze week bij de Europese Commissie op aan met een actieplan te komen om de handel in vlees van beschermde diersoorten, 'bushmeat' genoemd, een halt toe te roepen. Door de handel in ‘bushmeat’ dreigen veel beschermde diersoorten uit te sterven.

Het vlees wordt vooral in tropische gebieden in Afrika verhandeld en geconsumeerd. Het Europees Parlement riep de Europese Commissie woensdag 14 januari, middels een unaniem aangenomen resolutie, op om de druk op de regio op te voeren. Het geld dat de EU voor ontwikkelingssamenwerking met Afrikaanse landen beschikbaar stelt, kan hiervoor als drukmiddel dienen.

Ontwikkelingssamenwerking
“In de huidige ontwikkelingssamenwerking met Afrika neemt duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen opmerkelijk genoeg slechts een bescheiden plaats in. Als we willen voorkomen dat diersoorten uitsterven, moet dit snel veranderen. Van groot belang hierbij is dat gemeenschappen die afhankelijk zijn van dit soort vlees geholpen worden bij het zoeken naar alternatieven", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

Houtkap
Daarnaast is het belangrijk dat de EU druk uitoefent om de houtkap in Afrika en Brazilië te stoppen, of erop toeziet dat dit op een duurzame manier gebeurt. “Het verdwijnen van het oerwoud is een van de grootste bedreigingen voor het voortbestaan van bedreigde diersoorten", aldus De Roo. Het zijn vooral chimpansees, bonobo's, gorilla's, luipaarden en bosolifanten die dreigen te verdwijnen.

1,9 miljoen handtekeningen
De resolutie van woensdag 14 januari is gebaseerd op 1,9 miljoen handtekeningen van Europeanen die vooral door de samenwerkende Europese dierentuinen zijn opgehaald. De Europese Commissie heeft eerder al aangegeven actie te willen ondernemen in de strijd tegen handel in ‘bushmeat’. Op de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg (2002) heeft de Commissie zich vastgelegd op het stoppen van de afname in biodiversiteit in 2015.