Het Internationaal Strafhof gaat 1 juli officieel van start. De VS vreest voor eventuele berechting van haar burgers en werkt aan een wet die bevrijding van Amerikaanse burgers uit het Strafhof mogelijk maakt. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk: “De VS zet zich buiten het internationale debat door het Internationaal Strafhof op deze wijze aan de kant te schuiven en de mogelijkheid tot een inval in een ander NAVO-lid mogelijk te maken.”

Het Internationaal Strafhof, dat in Den Haag gevestigd is, kan personen vervolgen voor genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het Europees Parlement is warm pleitbezorger van het Internationaal Strafhof. Lagendijk: "Het Internationaal Strafhof kan personen aanklagen, die door de eigen regering niet vervolgd worden of kunnen worden, wat onafhankelijke berechting van ernstige misdrijven te allen tijde mogelijk maakt."

Invasiewet

De Amerikaanse president Bush heeft de handtekening van zijn voorganger Clinton onder het verdrag tot oprichting van het Internationaal Strafhof inmiddels teruggedraaid. Tot verbijstering van velen heeft de Amerikaanse Senaat zelfs een invasiewet aangenomen die een inval in Den Haag niet uitsluit.

Top van Sevilla

Lagendijk riep het Europees Parlement maandag 10 juni op snel te reageren. Op zijn voorstel is een reactie op de 'invasiewet' in de resolutie voor de Top van Sevilla opgenomen. Woensdag 12 juni is deze resolutie door het Europees Parlement aangenomen.

In de resolutie benadrukt het parlement de steun aan het Internationaal Strafhof en uit haar geschoktheid over de instemming van de Amerikaanse Senaat met het voorstel haar burgers desnoods met geweld uit het Internationaal Strafhof te halen. Lagendijk: "Ik hoop dat de kwestie daardoor op de agenda van de Top van Sevilla staat. De EU moet aan de VS duidelijk maken dat ze de kwestie zeer serieus neemt."

Het onderwerp staat hoogstwaarschijnlijk de eerstvolgende plenaire vergadering, de eerste week van juli, op de agenda.