Op initiatief van de groenen schrapt het Europees Parlement deze week een rapport over intellectueel eigendomsrecht van haar agenda. Het rapport is controversieel omdat het kleinschalig niet-commercieel delen van muziek en films op een hoop veegt met het grootschalig namaken van merkartikelen. GroenLinks is blij met de kans om nu het rapport aan te passen zodat het expliciet vermeldt dat downloaden voor persoonlijk gebruik niet moet worden vervolgd.

Initiatief

Het rapport is een initiatief van de christendemocraat Marielle Gallo. Zij stelt het delen van digitale muziek en films op één lijn met grootschalige namaak van merkproducten.

“Daardoor dreigen jongeren die een elkaar een song mailen in dezelfde mate gecriminaliseerd te worden als professionele vervalsers die consumenten opzadelen met nagemaakte Rolex-horloges”, constateert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

De groenen en de sociaaldemocraten werken samen aan een alternatieve resolutie waarin staat dat online filesharing zonder winstoogmerk niet moet worden vervolgd. GroenLinks wil dat de Europese Unie een duidelijk onderscheid maakt tussen filesharing en namaak.

ACTA

Het het besluit om het rapport-Gallo van de agenda te halen geeft het Europarlement ook een signaal aan de onderhandelaars van ACTA, een internationaal verdrag tegen namaak. Die onderhandelaars proberen ook steeds om downloaden via internet bij het internationale verdrag te trekken, tegen de zin van veel Europeanen.

Sargentini: “De stemming vandaag geeft aan dat goedkeuring van ACTA door het Europees Parlement een hachelijke zaak wordt als het verdrag ook over auteursrecht gaat en al helemaal als het maatregelen voorschrijft tegen gewone internetters die bestanden delen en downloaden. Het Europarlement kan ACTA vetoën. Wat mij betreft gebeurt dat ook als de vrijheid op internet erdoor in het gedrang komt.”