"De Body Shop bewijst al 25 jaar dat het mogelijk is cosmetische producten zonder dierproeven te ontwikkelen", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo. Dinsdag 11 juni stemde het Europees Parlement in met een wet die dierproeven van nieuwe 'ijdelheids-producten' als shampoo, nagellak en nachtcrème op den duur verbiedt.

In Groot-Brittannië is reeds een verbod op dierproeven voor nieuwe cosmeticaproducten. In de rest van Europa is dat helaas nog niet het geval. De Roo: "Jaarlijks vinden meer dan 40.000 dierproeven plaats, dat zijn er 40.000 teveel." Voor het testen op bijvoorbeeld oog- en huidirritatie bestaan reeds erkende alternatieve testmethoden. Het testen van deze zaken op dieren is dan ook overbodig. Afgesproken is dat dit over drie jaar, in 2005, verboden is. Maar helaas kunnen nieuwe cosmeticaproducten nog wel buiten Europa op dieren worden getest. Het op de Europese markt brengen van nieuwe cosmeticaproducten die, waar ook ter wereld, op dieren zijn getest terwijl er erkende alternatieve testmethoden voor zijn, is vanaf 2007 verboden.

Alternatieven ontwikkelen

Voor bepaalde giftigheidtesten is nog geen alternatieve testmethode die door alle wetenschappers is erkend. De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, pleitte voor een totaalverbod op dierproeven binnen vijf jaar. "Een totaalverbod in 2007 vergroot de druk op innovatie en ontwikkeling van alternatieve testmethoden."

De Roo had dan ook geen goed woord over voor het initiatief van de christen-democraten om het totaalverbod pas over tien jaar in te voeren. "Helaas heeft dit wijzigingsvoorstel het wel gehaald. Er komt dan ook pas in 2012, vijfendertig jaar na de start van de Body Shop, een totaalverbod van dierproeven op nieuwe cosmeticaproducten in Europa. Maar goed, dat is beter laat dan nooit."

Deze regeling moet nog door de Raad van Ministers, in dit geval de ministers van volksgezondheid van de lidstaten, worden goedgekeurd. Hoogstwaarschijnlijk moet het Europees Parlement haar standpunt daar met hand en tand verdedigen om het overeind te houden.

Ter info: Helaas is deze overeenkomst later, bij een compromis met de milieuministers van Europa, uitgesteld naar 2009 (voor dierproeven waar een alternatief voor is) en 2013 (voor dierproeven waar nog geen alternatief voor is)