Vorige week maakte de staatssecretaris bekend dat het kabinet een langere termijn wil instellen voor gezinshereniging, waardoor vluchtelingen in totaal 30 maanden moeten wachten voordat ze herenigd worden met hun gezin. Voor GroenLinks is dit volstrekt onacceptabel, de staatssecretaris moet daarom uitleg geven.

“Het is al niet te rechtvaardigen dat de opvangomstandigheden in Nederland zo ondermaats zijn geraakt terwijl we helemaal niet kampen met een uitzonderlijk hoog aantal asielzoekers. Dat de Nederlandse regering een zelf-gecreëerde opvangcrisis nu ook nog eens probeert te repareren door het recht op gezinshereniging van vluchtelingen te schenden, is onmenselijk. Een gezin op de vlucht dat zo lang verscheurd is, is hoe dan ook slecht voor een kind, verergert trauma’s en is funest voor een snelle integratie”, aldus Strik.
 
De mensonterende omstandigheden in Ter Apel waren in strijd met EU-regels voor opvang, maar ook een wachttermijn voor gezinshereniging is volgens Strik in strijd met EU-recht. “Vluchtelingen hebben simpelweg het recht op een snelle hereniging vanwege hun kwetsbare positie en de gedwongen scheiding. Hen mag geen wachttermijn of huisvestingseis worden opgelegd. Nederland is hieraan gebonden. Ook vallen deze maatregelen niet te rijmen met het recht op gezinsleven en de rechten van het kind. Dit is een duidelijke schending van Europese verplichtingen en de Europese Commissie moet Nederland hierop aanspreken.”
 
Het is nog niet bekend wanneer de staatssecretaris moet komen. De LIBE-commissie wil de vergadering zo snel mogelijk dit najaar laten plaatsvinden.