De overgrote meerderheid van de europarlementariërs stemde voor toetreding van tien nieuwe lidstaten tot de EU. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk spreekt van een historische moment. “Hiermee is de laatste horde voor deze uitbreiding door het Europees Parlement genomen.”

Van 15 naar 25
Het Europees Parlement - dat instemmingsrecht per lidstaat bij de toetreding tot de Europese Unie heeft - stemde woensdag 9 april officieel in met EU-lidmaatschap voor tien nieuwe lidstaten in mei 2004. Van 15 groeit de EU dan in één klap naar 25 lidstaten. Volgende week moeten de regeringsleiders in Athene de toetredingsverdragen tekenen, waarna alle nationale parlementen van de huidige en de nieuwe lidstaten ze in het komend jaar moeten ratificeren.

VVD
Lagendijk is blij dat ook de VVD woensdag 9 april instemde met toetreding van de nieuwe lidstaten. Lagendijk: “Ondanks recent verzet van de VVD tegen de uitbreiding, is het goed te zien dat ook zij tot het inzicht zijn gekomen dat uitbreiding met tien landen het beste is.”

Financiële ruzie
De stemming van het Europees Parlement over de uitbreiding dreigde overschaduwd te worden door een principiële ruzie over de financiële paragraaf van het uitbreidingsverdrag. Uiteindelijk liep die ruzie met een sisser af en stemde het Europees Parlement in grote meerderheid voor toetreding van Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië tot de Europese Unie in mei 2004.