Een zeer grote meerderheid van het Europarlement stemt in met het plan van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini om belastingontduiking en witwassen aan te pakken door een publiek register van uiteindelijke belanghebbenden van bedrijven op te zetten.

Sargentini reageert verheugd: “Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren, waarachter belastingontduikers en criminelen zich kunnen verschuilen. Het Europarlement stemde vandaag voor transparantie en tegen geheimzinnigheid.”

Register van uiteindelijk belanghebbenden

Zwart geld dat verdiend wordt met corruptie, fraude, drugshandel en andere criminele activiteiten wordt vaak witgewassen door gebruik te maken van ingewikkelde bedrijfsstructuren en brievenbusmaatschappijen. Grote bedrijven die belasting ontwijken of ontduiken, maken ook gebruik van deze ondoorzichtige structuren om de fiscus om de tuin te leiden. Een register van uiteindelijke belanghebbenden bevat gegevens van de natuurlijke persoon die uiteindelijk de touwtjes in handen heeft of die profiteert van de inkomsten. Bedrijfsstructuren worden dus blootgelegd: welke eigenaar verschuilt zich achter een bedrijf, of hoe is de piramide van bedrijven opgebouwd.

Het Europarlement koost voor een register dat openbaar toegankelijk is. “Zo geeft het de samenleving de kans om immorele belastingontwijking aan te pakken door openbaarheid en publieke pressie” aldus Sargentini.

Ontwikkelingslanden

Een register is niet alleen goed voor de belastinginkomsten van de Europese lidstaten. Ook ontwikkelingslanden hebben baat bij het register. Afrikaanse overheden lopen via illegale geldstromen, bijvoorbeeld door belastingontduiking door grote multinationals, ongeveer twee keer zoveel mis als dat er per jaar aan officiële ontwikkelingsgelden binnenkomt. Sargentini: “Hoeveel wegen worden er uiteindelijk niet geplaveid, hoeveel kinderen in Afrika gaan er niet naar school, hoeveel wonden worden er niet verbonden door een lege schatkist omdat bedrijven hun winsten wegsluizen naar het buitenland?”

Dijsselbloem: geheimzinnigheid boven transparantie

Minister Jeroen Dijsselbloem pleit in de Raad van Ministers tegen een openbaar register van uiteindelijke belanghebbenden. “Hij verkiest geheimzinnigheid boven transparantie”, reageert Sargentini. “Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn voor een openbaar register, ik hoop dat Dijsselbloem zich uiteindelijk bij Cameron en Hollande voegt. Dan zouden we ons niet afvragen of Janoekovitsj geld via Nederland wegsluist, want dan had hij die kans nooit gekregen.”