Bedrijven met minder dan veertig procent vrouwen in hun Raad van Toezicht moeten hun selectieprocedures transparanter maken en als ze aanpassingen weigeren, krijgen ze sancties. De commissies Vrouwenrechten en Juridische zaken stemden maandag in met het voorstel van eurocommissaris Viviane Reding voor bindende wetgeving met als doel om in 2020 meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te hebben. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen pleit al langer voor wetgevende actie tegen het bedroevende lage aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Ze is tevreden met de uitkomst, maar waarschuwt nog voor dwarsliggende ministers.

“De eerste horde is genomen, maar alles hangt nog af van de houding van de Europese ministers om de old-boys-networks in de top van het bedrijfsleven te doorbreken”, reageert Cornelissen. “Het is nu aan minister Jet Bussemakers en haar Europese collega's om in actie te komen tegen de ongelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de top van het bedrijfsleven.”

Cornelissen benadrukt dat het voorstel dat nu op tafel van de ministers belandt geen quota zijn. Het is een verplichting om de selectie- en benoemingsprocedures aan te passen als de verhouding te scheef is. Bedrijven krijgen alleen sancties voor een gebrek aan inspanning, maar worden niet op het eindresultaat afgerekend: “Dit is zeer redelijk en bescheiden wet voor bedrijven. Ze moeten vrouwen en mannen een gelijke kans geven voor commissariaten. Niet meer en niet minder.”