“Het delven van mineralen moet de ontwikkeling van een land  in plaats van de conflicten ín het land financieren.” Dat concludeert het Europees Parlement op initiatief van Europarlementariër Judith Sargentini. Het Europees Parlement stemde woensdag in met Sargentini's rapport dat eisen stelt aan producenten van producten die conflictmineralen bevatten.

In onze mobiele telefoons, auto's en laptops zitten mineralen die in ontwikkelingslanden worden gedolven. De opbrengsten van deze mineralen dragen vaak bij aan gewapende conflicten. Er zijn rebellengroepen die de mijnen exploiteren of belasting heffen op de gedolven mineralen. Met die inkomsten financieren zij hun gewapende strijd. Het bekendste voorbeeld is Oost-Congo, waar Sargentini vorig jaar op werkbezoek was.

Sargentini zette zich al ruim voordat zij Europarlementarier werd in voor eerlijke handel. Zo was zij betrokken bij het Kimberley-proces over bloeddiamanten. Als Europarlementariër richtte zij haar pijlen op conflictmineralen waarbij zij de Europese Commissie meermalen vroeg om wetgeving rond de zogenaamde conflictmineralen. Onlangs bezocht zij mijnen in Congo om de situatie ter plekke te zien. Sargentini: “Het is ontzettend treurig dat de grondstoffenrijkdom in veel ontwikkelingslanden zich niet vertaalt in ontwikkeling en betere leefomstandigheden voor de inwoners van deze landen, maar dat het juist een bron van conflict en geweld is.”

In het rapport vraagt het Europees Parlement aan eurocommissaris Karel De Gucht van Handel om met bindende regels te komen voor deze conflictmineralen. Sargentini kreeg steun van het van het Europarlement voor onder andere de volgende punten:

  • Alle bedrijven in de toeleveringsketen moeten vallen onder de wettelijke verplichting. Dus niet alleen smelterijen maar ook de producenten van de eindproducten;
  • Deze bedrijven zijn verplicht om met behulp van OESO-richtlijnen vast te stellen dat er in hun toeleveringsketen geen gebruik wordt gemaakt van conflictmineralen;
  • Een sanctiemechanisme voor bedrijven die niet voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Sargentini is blij dat het Europarlement achter haar voorstel voor bindende wetgeving staat. “Met vrijblijvende stimuleringsmaatregelen en losse projecten maak je namelijk geen einde aan het fenomeen conflictmineralen. Daar is Europabrede wetgeving voor nodig die bedrijven verplicht hun toeleveringsketen in ogenschouw te nemen zodat ze kunnen aantonen dat de mineralen die ze gebruiken niet bijdragen aan conflicten elders in de wereld.”