De Europese Commissie moet onmiddellijk een einde maken aan de overdracht van passagiersgegevens door Europese luchtvaartmaatschappijen aan de VS. Het Europees Parlement nam donderdag 9 oktober een resolutie van die strekking aan.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met deze resolutie. De resolutie is aangenomen met 445 stemmen voor, 31 tegen en 21 onthoudingen. Buitenweg: “Hoewel Eurocommissaris Bolkestein zijn best heeft gedaan, is er na acht maanden onderhandelingen nauwelijks beweging in het Amerikaanse standpunt. De manier waarop de Verenigde Staten met passagiersgegevens omgaan, is op alle fronten in strijd de Europese privacywetgeving.”

Europese privacy-wetgeving
Het Europees Parlement vindt dat passagiersgegevens pas weer mogen worden overgedragen als de Europese Commissie met de VS overeenstemming heeft bereikt over een niveau van gegevensbescherming. Die bescherming moet voldoen aan de Europese privacywetgeving. Buitenweg: ”De illegale overdracht van gegevens heeft te lang geduurd, dat kunnen we niet langer gedogen. De Amerikaanse honger naar gegevens van potentiële terroristen staat op gespannen voet met een adequate bescherming van persoonsgegevens. Uiteraard hoop ik ook dat zo snel mogelijk een oplossing wordt gevonden die voor alle partijen bevredigend is.”

Vingerafdruk in paspoort
Buitenweg wijst er echter op dat het volgende privacyconflict met de VS zich mogelijk alweer aandient: de introductie van digitale biometrische gegevens in Europese paspoorten. De Europese Commissie werkt, in opdracht van de regeringsleiders en op aandringen van de VS, aan de introductie van biometrische gegevens in Europese paspoorten. De keuze is gevallen op een digitale foto en twee vingerafdrukken. Buitenweg: “Als we niet oppassen blijken we een achterhoedegevecht te voeren. Wanneer die gegevens mogen worden opgeslagen op een chip in het paspoort, vrees ik dat het voor de Amerikanen wel heel gemakkelijk is om die gegevens ook op te slaan. Dat kan simpelweg door het paspoort bij binnenkomst in de VS te scannen en te kopiëren. Wat er vervolgens met die gegevens gebeurt, daar hebben wij geen invloed op.” Buitenweg heeft hier vragen over aan de Europese Commissie gesteld.

Volledige tekst van de vraag van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie:

The European Commission is currently, through different proposals, working on the follow-up of one of the conclusions of the Thessaloniki European Council of June 2003 that states that "a coherent approach is needed in the EU on biometric identifiers or biometric data which would result in harmonised solutions for documents for third country nationals, EU citizens' passports and information systems (VIS and SIS II)". At the same time the European Commission is negotiating with the United States to ensure that the collection of data by the American authorities of airplane passengers is not illegitimate according to European standards, and is therefore collected for a limited purpose, stored for a limited period and that people have the possibility of effective redress.

1. Is het waar, en zo ja, hoe wil de Commissie voorkomen, dat het voor douane autoriteiten van derde landen makkelijker wordt om data van paspoorten en visa, waaronder biometrische data, langdurig op te slaan en naar eigen goeddunken te gebruiken als ze op een chip zijn opgeslagen?