Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten moeten stoppen met het grootschalig verzamelen van gegevens van onverdachte Europese burgers, zo heeft het Europees Parlement woensdag uitgesproken. Het gaf zijn steun aan een bijzonder kritisch rapport van de commissie Burgerlijke Vrijheden. Helaas weigert een meerderheid van het Europarlement op te komen voor de klokkenluider in het spionageschandaal, Edward Snowden.

Asiel voor Snowden verworpen

Een voorstel van de GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini en andere Groenen, dat de EU-landen opriep om Snowden bescherming te verlenen op hun grondgebied, werd verworpen.

"Het is aan de onthullingen van Snowden te danken dat dit kritische rapport over de datagraaierij van de NSA en andere inlichtingendiensten er gekomen is. Hij heeft terecht de klok geluid", stelt Sargentini. “Ik vind het laf en inconsequent dat de meerderheid van mijn collega's in het Europarlement hem niet de bescherming wil bieden die hij verdient.”

Snowden, die in Rusland verblijft, schreef vorige week nog aan het Europees Parlement dat hij asiel wil krijgen in de Europese Unie. Sargentini vindt onverdraaglijk dat hij nu afhankelijk blijft van de bescherming van een cynicus als Poetin, die lak heeft aan mensenrechten en volkenrecht.

Massaspionage

Het massaal bespioneren van Europese burgers door de NSA kan niet zonder gevolgen blijven, vindt het Europarlement. Het bepleit opschorting van het Swift-akkoord met de VS en van het Safe Harbour-besluit over de doorgifte van persoonsgegevens aan de VS.

Het parlement bekritiseert ook de massasurveillance door Europese inlichtingendiensten. Nederland wordt gewaarschuwd die weg niet verder op te gaan, zoals de regering overweegt. Het Europarlement “dringt er bij de Nederlandse regering op aan af te zien van een zodanige uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten dat een ongerichte en grootschalige surveillance van kabelgebonden communicatie van onschuldige burgers mogelijk zou worden.”