Aanleiding voor het debat is het continu verergeren van de rechtsstaat- en mensenrechtenschendingen in Hongarije. Zo werd er recentelijk een nieuwe wet aangenomen in Hongarije die bescherming biedt aan mensen die klokkenluiden over ‘inbreuken op de Hongaarse manier van leven’. Dit komt uiteindelijk neer op het ondermijnen van LHBTIQ-rechten en vrijheid van meningsuiting. Ook heeft Hongarije – als duidelijke vergeldingsactie voor de recente lerarenstaking – een wetsvoorstel geïntroduceerd dat de juridische status van docenten verandert, waardoor zij niet langer beschermd worden onder bestaande (arbeids)wetten.

Het Europarlement wil dat de Commissie vasthoudt aan het bevriezen van EU-fondsen voor Hongarije, verder roept het de Commissie op om alle middelen in te zetten om de schendingen tegen te gaan. Daarnaast wil het Europarlement dat de EU-landen een nieuwe stap zetten in de artikel 7-procedure door specifieke aanbevelingen richting Hongarije te formuleren. Ook verwacht het Europarlement van de EU-landen dat zij een oplossing vinden om te voorkomen dat Hongarije het roulerend raadsvoorzitterschap in het najaar van 2024 overneemt. 

“Het is hoog tijd dat niet alleen de Commissie, maar ook de EU-landen zich niet langer laten gijzelen door Orbán. Wat zegt het over de EU als waardengemeenschap als we een autocratisch regime EU-voorzitter laten zijn, dat ook nog anti-EU-propaganda verspreidt en talloze EU-rechten schendt? Als de verschillende EU-landen de rechtsstaat echt zo serieus nemen als ze zeggen te doen, dan moeten ze ook echt actie ondernemen. Zij zijn degenen met het mandaat en de mogelijkheden om dit te doen”, aldus Strik

Het is nu aan de Raad en de Commissie om opvolging te geven aan de oproepen van het Europarlement.