Het Europees Parlement wil dat de EU-landen vaart maken met verplichte transparantie over de belastingafdrachten van multinationals. Op aandringen van GroenLinks kwam de Europese Commissie al in 2016 met een voorstel, maar tot nu toe konden de EU-landen geen gezamenlijk standpunt innemen. GroenLinks wil dat de EU daadkracht laat zien in de strijd tegen belastingontwijking.

“Het is essentieel dat iedereen kan controleren hoeveel belasting grote bedrijven betalen in ieder land waar ze actief zijn”, reageert Europarlementariër Bas Eickhout.

“Dit voorstel kan een einde maken aan de situatie dat de grootste en rijkste bedrijven ongezien met winsten schuiven en zo hun eerlijke bijdrage ontlopen in de landen waar ze actief zijn.”

Het voorstel voor de Europese wet die voor transparantie kan zorgen, ligt al jaren vast in de Raad van Europese ministers. Daar houden enkele nationale regeringen de voortgang tegen. Eickhout roept de EU-landen op om eindelijk daadkracht te tonen tegen multinationals die te weinig bijdragen aan met belastinggeld betaalde voorzieningen, zoals infrastructuur of onderwijs.

Belangen verdedigen

Eickhout: “Er moet echt iets veranderen in de EU in de strijd tegen belastingontwijking. Er is brede publieke steun in Europa om multinationals eerlijk belasting te laten betalen. Toch blijven te veel politici de belangen van belastingontwijkende multinationals verdedigen.”

Zodra de EU-landen een standpunt innemen kunnen de onderhandelingen met het Europees Parlement over een definitieve wetstekst van start.