Europarlement wil Europees actieplan tegen homofobie

Het Europees Parlement wil dat er een Europees actieplan komt tegen homofobie en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie. Het voorstel van Groene Europarlementariër Ulrike Lunacek, zwaar bestreden door conservatieven, roept de Europese Commissie op om snel werk te maken van het aanpakken van discriminatie, gelijkwaardigheid is immers één van de grondwaarden van de Europese Unie.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is blij dat het Europarlement zich achter de voorstellen van haar collega schaart. “Europa komt nu ad-hoc in actie als er iets aan de hand is. Het wordt tijd dat de Europese Commissie komt met een samenhangend en toekomstgericht actieplan voor homorechten.”

Geen steun van PVV

Opmerkelijk genoeg onthield de PVV-delegatie in het Europees Parlement zich van stemming en stemde bevriende partijen zoals het Front National zelfs tegen. “De PVV kan blijkbaar niet kiezen wat ze belangrijker vinden: hun eigen haat tegen de EU of het opkomen voor de rechten van homo's in Europa.” Cornelissen vraagt zich af of de PVV – net zoals bij de stemming over Straatsburg – onder druk van hun Franse vrienden afziet van steun aan homo's. “Eén ding is duidelijk: Homo's in het buitenland hoeven niet te rekenen op steun van de PVV.”

Uitslag stemmingen

  • 394 Europarlementariërs stemden voor, waaronder alle Europarlementariërs van de Groenen (inclusief GroenLinks) en SP, D66, VVD, PvdA, CDA
  • 176 Europarlementariërs stemden tegen, waaronder Front National, Lega Nord, Vlaams Belang, Jobbik en FPÖ
  • 52 Europarlementariërs onthielden zich van stemming, waaronder de drie aanwezige PVVers