De Europarlementariërs van de commissie Burgerlijke Vrijheden willen ambitieuze en bindende regels voor het gericht uitnodigen van kwetsbare vluchtelingen uit kampen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. “We mogen minderjarigen of alleenstaande vrouwen die vluchten voor oorlog en geweld niet aan hun lot overlaten”, regeert Europarlementariër Judith Sargentini.

In landen als Libanon en Kenia zitten grote groepen kwetsbare vluchtelingen die hulp nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om moeders met hele jonge kinderen, alleenreizende kinderen of alleenstaande vrouwen.

Sargentini onderhandelde namens de Europese Groenen over het aangenomen standpunt waarmee het Europarlement de onderhandelingen met de Europese ministers van Justitie ingaat. “Volgens de UNHCR zijn er wereldwijd zijn er 1,2 miljoen kwetsbare vluchtelingen. Europa zou een deel van die mensen moeten hervestigen, maar de helft van de EU-landen weigert medewerking. Daarom willen wij bindende afspraken voor alle EU-landen om hun bijdrage te leveren.”

Hervestigingskader

De Europese Commissie publiceerde vorig jaar zomer een nieuw wetvoorstel voor het zogenaamde Europees hervestigingskader. “Het is goed dat de Europese Commissie wil dat alle EU-landen samenwerken voor het beter opvangen van vluchtelingen”, zegt Sargentini. “Maar op basis van vrijwilligheid heeft de EU vooralsnog weinig voor elkaar gekregen.” 

Sargentini stelt voor om aansluiting te zoeken bij de praktijk van de UNHCR, die al ruim vijftig jaar vluchtelingen hervestigt. Tachtig procent van de vluchtelingen worden momenteel in ontwikkelingslanden opgevangen. Tussen die vluchtelingen zitten velen die een oorlog zijn ontvlucht, maar niet in een veilige situatie zitten. “Het is niet meer dan humaan om als Europa deze groepen uit hun ellendige situatie te halen.”

Gezinshereniging

Ook wist Sargentini steun te krijgen voor het behouden van gezinshereniging als een apart mechanisme. De Europese Commissie wilde ook hen onder het hervestigingskader plaatsen maar Sargentini vreest dat dit ten koste gaat van plekken voor kwetsbare vluchtelingen. “Gezinshereniging moet je niet verwarren met hervestiging. We hebben daar aparte Europese regelgeving voor en dat wil ik graag zo houden.”

Het Europarlement wil dat EU-landen twintig procent van de jaarlijkse wereldwijde hervestigingsbehoefte opnemen. De UNHCR schat dit aantal voor 2018 op 1,2 miljoen vluchtelingen. De Europarlementariërs willen dus 240.000 van hen in Europa hervestigen. Deze week kondigde Frankrijk aan binnen twee jaar 10.000 vluchtelingen uit UNHCR-kampen te halen, terwijl het Nederlandse kabinet van 500 naar 750 vluchtelingen gaat. Sargentini: “Het is goed dat lidstaten werken aan het verbeteren van hun nationale programma’s, maar we zien duidelijke behoefte aan Europese regels.”