De landbouwcommissie van het Europees Parlement keurde deze week een rapport goed waarin het vraagt mee te mogen beslissen over wetgeving, die betrekking heeft op biologische landbouw en de etikettering van deze producten. Het rapport is een initiatief van de Europese Groenen.

Bart Staes, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en het Vlaamse Groen!, vindt dat consumenten recht hebben op de best mogelijke informatie. “Landbouw is niet iets waar het Europees Parlement momenteel een beslissende stem in heeft. Daarom vragen de Groenen dat de rechtsgrond van het voorstel wordt veranderd. Beslissingen over de etikettering van biologische producten hebben namelijk ook te maken met interne markt, milieu en consumentenbescherming: domeinen waarop het parlement wél bevoegdheid heeft mee te beslissen. Het parlement kan dan ook beter controle uitoefenen op de uitvoering van de regels.”

Eén Europees keurmerk?
Staes meent dat de Europese consument recht heeft te weten waar biologische producten vandaan komen en welke kwaliteitsnormen bij de productie gehanteerd worden. “Een gezamenlijk Europees logo daarvoor ontwerpen is één mogelijkheid. Maar we moeten ook onderzoeken of de huidige logo’s wel of niet voldoen. Ook moeten producenten toestemming krijgen vrijwillig hogere standaarden na te streven.”

Geen genetische manipulatie en chemicaliën
De Europese Groenen vinden verder dat enkele ondergrenzen niet overschreden mogen worden. Het gebruik van genetische manipulatie en van chemische middelen zoals pesticiden moet worden uitgesloten. “Ook het ‘verdelen’ van boerderijen in een biologisch en een conventioneel systeem is niet aan te bevelen. Wij als Groenen willen dat biobedrijven striktere regels met betrekking tot dierenwelzijn aanhouden en dat er strengere controles komen op de import van bioproducten. Dit verzekert de Europese bioboeren dat ze niet te kampen krijgen met oneerlijke concurrentie uit derde landen, die minder strenge regels kennen.”

Zie ook: