Op initiatief van de groenen wil de juridische commissie van het Europees Parlement duidelijkheid over de vergadering van maandag 7 maart waar de Raad van Ministers instemde met de zeer omstreden softwarepatenten-richtlijn. Ze eisen alle documentatie. Expliciet wordt gevraagd naar de mondelinge verklaring van de Nederlandse minister Brinkhorst.

Tijdens de vergadering van de EU-ministers (Raad van Minsters) viel de microfoon uit op het moment dat de Nederlandse minister van economische zaken het woord nam. Een pikant detail omdat de Tweede Kamer de Nederlandse regering had opgedragen duidelijk te maken dat het Nederlands parlement grote bezwaren had tegen de richtlijn.  Brinkhorst daarentegen is groot voorstander van softwarepatenten.

Letterlijk verslag Raadsvergadering
Een motie van de Tweede Kamer vorige week droeg de regering Balkenende op niet dwars te liggen als iemand tijdens de Raadsvergadering zou vragen om debat over het voorstel. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met de eis om helderheid: “Het letterlijke uitgetypte verslag van deze Raadsvergadering moet duidelijk maken of er sprake is geweest van een 'gemeenschappelijk standpunt', zoals de Raad naar buiten communiceert, of dat er wel degelijk onenigheid was. Ook is de vraag: heeft Brinkhorst gehandeld in de geest zoals de Tweede Kamer hem heeft opgedragen?”

Ramkoers
GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik spreekt van een zwarte dag voor de innovatie maar is strijdbaar. "De Europese ministers - en naar het zich laat aanzien ook de Nederlandse minister van economische zaken - liggen op ramkoers. Ze jassen het voorstel ondanks alle kritiek er doorheen. Dat is een recept voor maximale weerstand en die kunnen ze krijgen in Nederland en Europa!" Dinsdagmiddag 8 maart zal GroenLinks de vraag om een spoeddebat in de Tweede Kamer over de gang van zaken steunen.

Procedureel geneuzel
Buitenweg vindt het jammer dat de Europese Commissie een eerder voorstel van het europarlement tot een nieuwe start van het debat, een initiatief van de Groenen, afwees. “Daarmee hadden we met gelijke verhoudingen op een eerlijke manier over de inhoud van deze omstreden richtlijn kunnen debatteren. Nu lijken de Europese regeringen zich te verschuilen achter allerlei procedurele regeltjes om de boel erdoor te drukken. Verre van chique. Het dwingt ons tot procedureel geneuzel, terwijl we het in het debat over de gevolgen voor de innovatie van software zouden moeten hebben.”

GroenLinks is tegen het voorstel om software te patenteren. Kleine bedrijven dreigen erdoor te verstrikken in juristerij terwijl het grote bedrijven versterkt in hun monopoliepositie. Bovendien is het de dood in de pot voor innovatie in die IT-sector.

Links
- Softwarepatenten: Raad van Ministers schoffeert parlementen (7 mrt 2005)
- Europese Commissie wijst verzoek nieuwe start softwarepatenten af (1 maart2005)
- Europarlement vraagt Commissie om nieuw voorstel softwarepatenten (3 feb 2005)
- GroenLinks wil dat regering Europese softwarepatenten blokkeert (27 jan 2005)
- Groenen pleiten voor heropening debat softwarepatenten (20 jan 2005)
- Softwarepatenten: Groenen vrezen achterkamertjespolitiek (17 nov 2004)