Het lage btw-tarief van 6% voor fietsenmakers, kappers en schilders blijft nog tenminste twee jaar behouden. Deze week stemde het Europarlement hierover en boekte daarmee een belangrijke overwinning op eurocommissaris Bolkestein die niets in de maatregel ziet. GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman is tevreden.

“Het besluit is het resultaat van doortastende actie en snelle samenwerking met vertegenwoordigers van de getroffen werknemers. Dit bewijst dat het Europees Parlement echt wat voor de mensen kan betekenen”, aldus Bouwman.

Dreiging afschaffing
In tegenstelling tot het evaluatierapport van de Europese Commissie, concludeerden andere onderzoeken dat voortzetting van het lage btw-tarief wel degelijk noodzakelijk is om de arbeidsintensieve diensten betaalbaar te houden en banen te scheppen. Maandag 12 januari ging het Europees Parlement akkoord, eerder stemden ook de EU-ministers hiermee in. Dit betekent dat het proefproject van een lage btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten nog tenminste twee jaar voortgezet wordt.