Europarlementariërs nomineren Marokkaanse Rif-activist Nasser Zefzafi voor Sacharovprijs

De Marokkaanse protestleider van de Hirak-beweging in het Rif-gebied, Nasser Zefzafi, is genomineerd voor de Europese Sacharovprijs. Dit is een prijs van het Europees Parlement voor mensenrechtenverdedigers van buiten Europa.

Samen met Europarlementariërs Kati Piri (PvdA) en Marie-Christine Vergiat (Front de Gauche) leverde Judith Sargentini (GroenLinks) de benodigde 40 handtekeningen van andere Europarlementariërs in voor zijn nominatie. Het laat zien dat het Europees Parlement achter de vreedzame demonstranten in de Rif en hun eisen voor basale mensenrechten staat.

Sargentini: “Zefzafi maakt zich sterk voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid en het tegengaan van corruptie. Met deze nominatie maakt het Europees Parlement zich sterk voor zijn rechten. We hopen hem en de Rif-gemeenschap met deze nominatie een hart onder de riem te steken en de druk op te voeren op de Marokkaanse overheid.”

“Het is een stevig signaal aan de Marokkaanse regering dat de EU pal staat voor mensen die voor hun basale rechten opkomen en dat we door zullen gaan tot alle politieke gevangen van de Hirak zijn vrijgelaten”, aldus Kati Piri.

Mensenrechtenverdediger

In navolging van Zefzafi gingen duizenden mensen in 2017 de straat op om te demonstreren voor beter onderwijs, goede gezondheidszorg, meer werkgelegenheid en het tegengaan van corruptie in het Rif-gebied. Allemaal in de hoop te worden gehoord door de autoriteiten. Maar het tegenovergestelde gebeurde: honderden activisten werden gearresteerd en tientallen politieke gevangenen hebben inmiddels zware gevangenisstraffen opgelegd gekregen, waaronder Nasser Zefzafi zelf. Hij werd in juni veroordeeld tot twintig jaar celstraf.

Het Europees Parlement reikt ieder jaar de Sacharovprijs uit aan een mensenrechtenverdediger van buiten Europa. Zowel politieke fracties als individuele parlementariërs kunnen kandidaten voordragen. De winnaar wordt eind oktober bekendgemaakt.