Europarlementariër en delegatieleider van de GroenLinks-fractie in het Europees Parlement Kathalijne Buitenweg stelt zich niet verkiesbaar voor de Europese verkiezingen van 2009. Buitenweg is nu negen jaar politicus in Europa.

"De belangrijkste reden waarom ik geen nieuwe termijn ambieer is dat ik na bijna veertien jaar politiek wel eens iets anders wil doen. Ik heb mijn leven lang in de politiek gewerkt, eerst als medewerker voor de eurodelegatie en de Tweede Kamerfractie en later als Europarlementariër. Nu wil ik een nieuwe stap maken door ervaring op te doen buiten de politiek, bijvoorbeeld in een maatschappelijke organisatie of als presentatrice van het nog te bedenken tv-programma `Goedemorgen Europa`", zegt Buitenweg.

Buitenweg heeft nog geen concrete plannen voor na 2009. Tot aan de campagne voor de Europese verkiezingen heeft ze nog genoeg te doen. Ook wil ze benadrukken dat ze het nog steeds enorm naar haar zin heeft in Europa.

"Dat maakt het wel extra moeilijk om te vertrekken. Ik vind mijn werk hier in Brussel na al die jaren nog steeds ontzettend inspirerend. De dynamiek van de internationale omgeving in het Europees Parlement geeft mij nog steeds veel energie. Ook denk ik graag terug aan de successen die ik hier samen met mijn collega´s heb bereikt. Zoals het moment dat we kandidaat-eurocommissaris Rocco Buttiglione naar huis hebben gestuurd vanwege zijn achterhaalde ideeën over vrouwen en homo´s. Dankzij die beslissing toen komt de Europese Commissie volgende week met anti-discriminatierichtlijn die homo´s in heel Europa beter moeten beschermen. Daar ben ik trots op", aldus Buitenweg.

Buitenweg (1970) is sinds 1999 lid van het Europees Parlement en vanaf 2004 delegatieleider van GroenLinks. Sinds 1995 was ze medewerker bij GroenLinks. Eerst bij de eurodelegatie en later bij de Tweede Kamerfractie. Als Europarlementariër is ze lid van de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Ze houdt zich voornamelijk bezig met de onderwerpen milieu, asiel, strafrecht, privacy en anti-discriminatie. Verder was ze lid van de tijdelijke onderzoekscommissie die zich bezighoudt met CIA-activiteiten in Europa.

Naast haar werk in Brussel is zij ambassadeur voor MYBODY. Deze organisatie steunt projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden om nieuwe generaties, vrouwen en mannen, in staat te stellen om zelf te beslissen over hun seksuele leven en het krijgen van kinderen.