Strik is een van de initiatiefnemers van het onderzoek en mag het nu ook leiden: “We willen de exacte feiten boven tafel krijgen, de betrokkenen verantwoordelijk houden en voorstellen doen voor verbetering van de werkwijze. Alleen zo kan Frontex in de toekomst weer geloofwaardig opereren met respect voor fundamentele rechten.”
Het onderzoek duurt vier maanden en moet leiden tot een rapport met conclusies en aanbevelingen over het functioneren van Frontex. Als blijkt dat mensenrechten zijn geschonden, volgt een politieke resolutie, waarover het Europees Parlement zal stemmen.
In de onderzoekscommissie zitten twee Europarlementariërs per politieke groep. Ze organiseren hoorzittingen waarin ze onder andere Frontex, de Europese Commissie, journalisten en EU-landen ondervragen over de gemelde mensenrechtenschendingen.
Strik: “Het uitbreiden van de taken en capaciteit van Frontex de afgelopen jaren, betekent ook dat het toezicht moet worden geïntensiveerd. Door betere democratische controle willen we de transparantie rond het handelen van Frontex vergroten en misstanden in de toekomst voorkomen.”