Woensdagavond debatteerden oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Duitse Groenen) en filosoof Jean-Marc Ferry met Europarlementariërs over de toekomst van Europa. Thema: Zorgt de eurocrisis ervoor dat Europa verder integreert? Het debat is georganiseerd door de Spinelligroep, een samenwerkingsverband van Europarlementariërs van verschillende partijen die zich zorgen maken over de toenemende nationalistische en populistische stemming in Europa.

Het debat is online terug te kijken.

Joschka Fischer

Van 1998 tot 2005 was Joschka Fischer minister van Buitenlandse Zaken voor de Duitse Groenen in de regering met de sociaaldemocraten van de SPD. In die tijd werd hij de populairste politicus in Duitsland. Fischer was een warm voorstander van de Europese grondwet, die uiteindelijk door Nederland werd weggestemd.

Jean-Marc Ferry

Jean-Marc Ferry is een Franse filosoof heeft veel geschreven over de postnationale identiteit in Europa, waarbij hij onderscheid maakt tussen een nationale identiteit en een politieke identiteit.

Spinelligroep

Ook de GroenLinks-Europarlementariërs zijn lid van de Spinelligroep. De groep heeft als doel om Europese politici, wetenschappers, schrijvers en anderen bijeen te brengen voor een pro-Europees geluid. Judith Sargentini, delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement was blij met de oprichting van de Spinelligroep:

"Het is een goed teken dat uit verschillende politieke partijen en stromingen politici bijeenkomen om samen te werken. Nationale overheden lijken nu vooral kortzichtig nationale belangen te verdedigen, terwijl een globaliserende wereld vraagt om internationale oplossingen."