Een groep Europarlementariërs, waaronder Judith Sargentini van GroenLinks, vraagt om snelle actie van Europa om nieuwe scheepsrampen met vluchtelingen op de Middellandse Zee te voorkomen. In totaal heeft de Italiaanse kustwacht het afgelopen weekend 7000 vluchtelingen uit internationale waters gered, terwijl de officiële EU-missie maar dertig kilometer uit de kust mag werken. De Europarlementariërs willen dat Europa de Italianen weer gaat ondersteunen bij de uitgebreide reddingsoperaties.

“We kunnen niet zonder een Europese reddingsoperatie voor vluchtelingen op de Middellandse Zee”, aldus Sargentini. “Alle EU-landen moeten bijdragen met reddingsschepen en helikopters. We mogen de grenslanden Italië, Griekenland en Spanje daarin niet alleen laten staan.”

Scheepsrampen nemen toe

De verwachting is dat vanwege het betere lenteweer mensensmokkelaars steeds meer vluchtelingen de zee op sturen. Daardoor is de verwachting dat het aantal scheepsrampen nog verder zal toenemen. Ondertussen werkt de Europese Commissie aan een nieuwe Europese agenda voor migratie, maar geen van de vier beleidsterreinen daarin heeft aandacht voor een echte permanente Europese reddingsoperatie in de Middellandse Zee.

Sargentini: “Alle regeringen weten dat er meer moet gebeuren, maar veel regeringen, ook het Nederlandse kabinet, wijzen een Europese reddingsoperatie af. Maar dat maakt ze niet minder verantwoordelijk voor de ramp die zich op de Middellandse Zee voltrekt.”

De Europarlementariërs stuurden een brief aan de drie verantwoordelijke eurocommissarissen, Dimitris Avramopoulos (Asiel en migratie), Federica Mogherini (Buitenlandse Zaken) en Frans Timmermans (Mensenrechten), waarin ze vragen om in de nieuwe Europese agenda voor migratie een permanente reddingsoperatie op te nemen.

In de brief erkennen de Europarlementariërs dat een Europese reddingsoperatie alleen niet genoeg is om het vluchtelingenprobleem op de Middellandse Zee op te lossen. Europa moet meer werk maken van legale manieren voor vluchtelingen om asiel aan te vragen in Europa, zonder dat ze hun leven riskeren.