Europarlementariërs van GroenLinks, SP en D66 zijn verheugd over het besluit om de Baltic Pride toch door te laten gaan. Gisteren werd in Litouwen besloten om de voor morgen geplande Baltic Pride, een demonstratie voor rechten voor homo's, lesbo's en transseksuelen, geen toestemming te geven vanwege verwachte ongeregeldheden in verband met tegendemonstraties.

SP'er Dennis de Jong, GroenLinkser Marije Cornelissen en D66'er Sophie in 't Veld waren hier erg ongerust over. De Europarlementariërs wijzen erop dat volgens het internationaal recht de regering een verantwoordelijkheid heeft om de deelnemers aan de Baltic Pride te beschermen. Juist in die landen moeten dappere mensen die opkomen voor hun recht om niet gediscrimineerd te worden op bescherming van de overheid kunnen rekenen, aldus de Europarlementariërs.

Mede om die reden steunden de parlementariërs samen met collega's uit andere landen de oproep van Amnesty International om de demonstratie te laten doorgaan. Het internationaal protest heeft volgens de Europarlementariërs als steun in de rug gewerkt voor de deelnemers en de organisaties van de Baltic Pride. De parlementariërs hopen er dan ook op dat een grote, vreedzame en succesvolle Pride Parade. De eerste die in Vilnius, de weg vrijmaakt voor nieuwe lokale initiatieven. Europarlementslid Sophie in 't Veld is een van de vele internationale deelnemers die af is gereisd om de lokale activisten te ondersteunen.

Marije Cornelissen was op 2 mei bij het Gay festival Moldavië waar de pride verboden was.