Met de verwerping van de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland verdween het Europees burgerinitiatief van de politieke agenda. Een handtekeningenactie moet daar verandering in brengen.

Vrijwel niemand stemde tegen de grondwet omdat deze in meer openbaarheid, een grotere rol voor nationale parlementen of het burgerinitiatief voorzag. Daarom heeft de Raad van ministers van de Europese Unie inmiddels besloten om een deel van haar vergaderingen openbaar te maken.

Nationale parlementen hebben onderling afgesproken dat zij nieuwe Europese wetsvoorstellen aan een subsidariteitstoets onderwerpen. Daarentegen is voor de derde democratische vernieuwing, het burgerinitiatief, nog geen regeling getroffen. In Nederland verwierp de Tweede Kamer zelfs een GroenLinks-motie die om zo spoedig mogelijke invoering van het Europees burgerinitiatief vroeg.

Een aantal maatschappelijke organisaties heeft nu besloten om een Europawijde campagne te gaan voeren voor het burgerinitiatief. Zij vragen de EU om een verordening die burgers het recht geeft om een wetsvoorstel op de Europese agenda te zetten mits het gesteund wordt door één miljoen handtekeningen. Vorm en inhoud van de campagne vallen samen: de organisatoren willen zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen vóór het burgerinitiatief.

Op initiatief van het Referendumplatform is de campagne van start gegaan in Nederland. Wie de actie wil steunen kan op www.europeesburgerinitiatief.nl zijn handtekening zetten.