In 2005 komt er een herziening van het Non-proliferatieverdrag (NPV). Het Europees Parlement wil, mede op initiatief van de groenen, dat er haast wordt gemaakt met ondertekening en ratificatie zodat het verbod op kernproeven van kracht wordt en het ontwikkelen van nieuwe nucleaire strijdwapens stopgezet.

Op initiatief van de groenen, communisten en socialisten stemde het Europees Parlement donderdag 26 februari voor de herziening van het Non-proliferatieverdrag (NPV).

Eén front
In de resolutie verzoekt het Europees Parlement de EU-lidstaten om op de NPV-herzieningsconferentie één front te vormen. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is blij met die gezamenlijke opstelling. “Alleen een Europees front kan enige druk zetten op het daadwerkelijk in werking treden van een afspraak als het verbod op kernproeven. Ondertekening en ratificatie door nationale parlementen is hiervoor noodzakelijk. Daar moeten de EU-lidstaten op aandringen.”

Nieuwe nucleaire wapens
Het Europees Parlement wil een einde aan de ontwikkeling van nieuwe nucleaire strijdwapens (bunkerbusters). “Er zijn Amerikaanse plannen in die richting. De EU moet die ontwikkelen met kracht afwijzen”, aldus De Roo. De resolutie dringt er ook op aan om de VN-ontwapeningsconferentie nieuw leven in te blazen.

Libië en Iran
De europarlementariërs zijn positief over de Iraanse ondertekening onlangs van een verdrag voor maximale normen voor radioactieve stoffen en hopen dat de Majlis (het Iraanse parlement) de tekst binnenkort ratificeert. Ook zijn ze te spreken over de Libische instemming om af te zien van wapenprogramma's en om, zonder voorwaarden vooraf, inspecties toe te staan.