Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft dinsdag het akkoord tussen de EU en de VS over de overdracht van passagiersgegevens in de luchtvaart nietig verklaard. Volgens het Hof heeft de EU niet de juiste rechtsgrondslag gebruikt. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg reageert verheugd op het oordeel.

"De lidstaten hebben dit akkoord op een ondemocratische wijze doorgedrukt door het af te doen als een technische kwestie", aldus Buitenweg. Het Hof stelt dat de overdracht van passagiersgegevens geen technische actie is, maar een ingrijpende veiligheidsmaatregel waar democratische verantwoording over moet worden afgelegd. Het gaat om passagiersgegevens zoals creditcardnummers en welke maaltijden een passagier eet op de vlucht naar de VS.

“Het is nu aan de Tweede Kamer om te beletten dat minister van Justitie Donner instemt met een nieuwe overeenkomst om gevoelige persoonsgegevens aan de VS ter beschikking te stellen", volgens Kathalijne Buitenweg. 
 
Schiphol-actie
Buitenweg speelde een cruciale rol bij het besluit van het Europees Parlement om de zaak aan het Hof voor te leggen. Na acties van GroenLinks en Bits of Freedom bij de luchthaven Schiphol in mei 2003 nam de verontwaardiging toe over de verstrekkende gevolgen van het akkoord dat de EU met de VS sloot. Mede daardoor kwam het parlement in beweging en werd de kwestie voorgelegd aan het Hof.

De regeling moet volgens het Hof per 30 september beëindigd worden.  Lidstaten kunnen echter opnieuw een akkoord met de Verenigde Staten afsluiten in de zogenaamde derde pijler. Besluitvorming in de derde pijler betreft zaken die met justitie en politie te maken hebben en kan alleen gebeuren als alle EU-lidstaten ermee instemmen.
 
Tweede Kamerlid Farah Karimi wil nu dat minister Donner in een brief aangeeft welke consequenties de uitspraak van het Hof heeft voor de overdracht van passagiersgegevens vanaf nu tot 30 september a.s. en wat de inzet van de Nederlandse regering zal zijn bij eventuele onderhandelingen over een nieuw akkoord.

Zie ook: