Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal voorlopig alle verzoeken inwilligen van vluchtelingen die niet naar Griekenland willen worden teruggestuurd. Dat bleek woensdag uit een interne memo. Volgens Europese regels moet een vluchteling zijn asielaanvraag afwachten in het eerste Europese land dat hij aandoet. Echter veel vluchtelingen die als eerste in Griekenland aankomen, reizen door naar andere EU-landen omdat ze in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini toont dit nog maar eens het failliet van het Europees asielbeleid aan. Ze dringt dan ook aan op een snelle verbetering van de bestaande afspraken.

Het feit dat het Mensenrechtenhof nu op voorhand voor alle zaken aangeeft dat er geen vluchtelingen teruggestuurd mogen worden naar Griekenland, bevestigt dat het Europese asielbeleid nodig aan verandering toe is. Sargentini: “Dit zogenaamde Dublin-systeem werkt niet en iedereen ziet dat. Maar het is haast onmogelijk om tot een goed werkend en rechtvaardig Europees asielbeleid te komen omdat veel EU-lidstaten niet willen meewerken. Het Hof geeft nu hopelijk het noodzakelijke duwtje om het beleid van deze lidstaten in de goede richting te krijgen.”

Het huidig Europees asielbeleid wordt in Brusselse termen Dublin II genoemd. Belangrijkste onderdeel daarin is dat de eerste lidstaat waar een vluchteling een asielaanvraag doet, ook verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de hele procedure. Het probleem is dat hierdoor de zuidelijke lidstaten onevenredig zwaar belast worden. In Spanje, Italië en Griekenland komen immers de meeste vluchtelingen aan land. Volgens Sargentini is dat een van de redenen waarom het Griekse asielsysteem verstopt zit. Ze pleit voor een vorm van asielbeleid waarvan de last evenredig kan worden verdeelt over alle EU-lidstaten.

"Het huidige asielbeleid is niet alleen onrechtvaardig en niet solidair, maar ook onhoudbaar”, stelt Sargentini. Ze stelt een tweeledige aanpak voor: “Lidstaten moeten solidair zijn met elkaar en, nog belangrijker, iedere lidstaat moet humaan omgaan met haar asielzoekers. Elke vluchteling heeft recht op een humane behandeling en op een eerlijke asielprocedure: in heel Europa, in welke lidstaat dan ook."

Een aantal Europese lidstaten, waaronder Nederland, heeft al eerder besloten om geen asielzoekers meer terug te sturen naar Griekenland. Binnenkort zal Sargentini als coördinator van de Groenen  van de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie in het Europees Parlement naar Griekenland reizen om poolshoogte te nemen.