Gisteren heeft het Europees Parlement unaniem de oprichting van een Europees Asiel Ondersteuningsbureau goedgekeurd. Dit is een stap in de richting van een gezamenlijk Europees asielbeleid, waarmee vluchtelingen kunnen rekenen op gelijke behandeling ongeacht het land van aanvraag. Deze stemming is een mooi succes voor de Groene fractie. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is dan ook verheugd met de goedkeuring.

Sargentini: "Een gezamenlijk asielbeleid is hoog nodig. We zien schrijnende voorbeelden van vluchtelingenopvang. In Malta bijvoorbeeld – overigens het land waar dit nieuwe agentschap zal worden gevestigd – lijkt de opvang van vluchtelingen verdacht veel op een gevangenis. En in Griekenland komen de meeste vluchtelingen niet eens toe aan het aanvragen van asiel. Ik hoop dan ook echt dat dit bureau ervoor zal zorgen dat de lidstaten hun asielbeleid structureel verbeteren, zodat Europa de juiste bescherming kan bieden aan vluchtelingen."

Om echt effectief te zijn is het hoogstnoodzakelijk dat de Europese Raad voorstellen doet voor de herziening van het Verdrag van Dublin. Dit verdrag dwingt vluchtelingen asiel aan te vragen in het eerste Europese land van binnenkomst. Alleen door dat te veranderen kan Noord-Europa zijn solidariteit jegens de Zuid-Europese landen tonen.

Dit gezamenlijke Europese Asiel Ondersteuningsbureau is een eerste stap. GroenLinks roept de Europese Raad - en in het bijzonder het Spaans voorzitterschap - op om nu snel met voorstellen te komen voor een Europees beleid rond de ontvangst van vluchtelingen, de procedure van asielaanvraag en de criteria voor asieltoekenning.