Het Europarlement vindt het onlangs gesloten akkoord van de EU-ministers over gezinshereniging asociaal voor migrantenfamilies. Dat bleek woensdag 9 april tijdens debat in het Europees Parlement. Groenlinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is blij met deze uitspraak, ook al komt die ná het besluit van de ministers.

Integratiecriterium
Op aandringen van Nederland staat het politiek akkoord - dat de justitieministers 27 februari 2003 overeenkwamen – toe, dat lidstaten aan kinderen vanaf 12 jaar een integratiecriterium mogen stellen. Wat dat inhoudt, is onduidelijk. Kathalijne Buitenweg: “Gaat Nederland kinderen van ouders in een achterstandspositie weigeren omdat hun kansen op succesvolle integratie kleiner zijn? Dan vrees ik de facto discriminatie van bijvoorbeeld Turken en Marokkanen.” Het Europees Parlement verwierp het integratiecriterium.

Te lang wachten
De EU-ministers hebben afgesproken dat lidstaten mogen eisen dat mensen 2 of zelfs 3 jaar legaal op hun grondgebied verblijven voordat hun gezinsleden zich bij hen mogen voegen. Buitenweg: “Het is asociaal om bijvoorbeeld ouders en kinderen zo lang van elkaar gescheiden te houden. En het is ook nog eens slecht voor de integratie.” Het Parlement pleit voor recht op gezinshereniging na maximaal één jaar legaal verblijf.

15 jaar
Ook geeft het politiek akkoord lidstaten de vrijheid om te eisen dat een verzoek om hereniging van een kind moet worden ingediend vóór de vijftiende verjaardag van dat kind. Het Parlement stemt daar niet mee in. Buitenweg: “Wat de ministers hebben afgesproken is een onacceptabele inmenging in het gezinsleven. Natuurlijk willen we ouders stimuleren om hun kinderen zo snel mogelijk te laten overkomen, maar dat kunnen we beter doen door ouders én kinderen goede kansen te bieden om te integreren.”

Serieus nemen
Formeel mogen de EU-ministers geen besluiten nemen voordat het Europees Parlement is geconsulteerd. Strict genomen is het politiek akkoord van 27 februari dan ook geen besluit, maar er zal niets substantieels meer aan veranderen. Buitenweg: “Het is duidelijk dat de Raad van ministers het Parlement niet serieus neemt. Ik neem het akkoord van de Raad echter buitengewoon serieus en ben er zeer bevreesd over.”