Een meerderheid van christendemocraten en sociaaldemocraten in het Europees Parlement stemde woensdag in met een nieuwe wet over een verplicht eCall-systeem in nieuwe auto's vanaf 2015. Het systeem is bedoeld om hulpdiensten automatisch te waarschuwen na een ongeluk. Volgens Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, creëert het systeem slechts schijnveiligheid en is de wet een cadeautje voor de autoindustrie: de automakers krijgen beschikking over allerlei gevoelige gegevens over automobilisten.

Sargentini: "Het eCall-apparaat weet altijd waar je bent, kan zelfstandig verbinding maken met de systemen van de fabrikant en kan niet worden uitgezet. Een recept voor misbruik. Het verkeer wordt er ook niet veiliger van.”

Het dure eCall systeem moet bijdragen aan een sterke reductie van het aantal verkeersdoden, zo redeneert de Europese Commissie. Sargentini heeft daar grote twijfels bij: “Het aantal ongelukken zal in elk geval niet dalen alleen doordat 112 sneller op de hoogte is. In de praktijk is de aanrijtijd van de ambulance veel belangrijker voor de overlevingskans dan de snelheid van de melding. En in grote delen van Europa duurt het veel te lang voor de ambulance er is. Dat zouden we moeten verbeteren.”