Als het aan sommige europarlementariërs ligt dan worden populaire jongerendrankjes duurder dan die voor volwassenen, mag Jupiler de Nederlandse eredivisie niet meer

sponsoren en is zelfs één glas bier verboden voor de Bob. GroenLinks juicht een Europese aanpak van alcoholmisbruik toe, maar waarschuwt voor overdrijving.

Alcoholmisbruik in de Europese Unie leidt jaarlijks tot duizenden doden en tot 16% van de mishandelingen in huis en op straat. Kathalijne Buitenweg vindt dat er actie ondernomen moet worden: "Alcoholmisbruik is een urgent probleem en het wordt steeds erger. Goede voorlichting en bewustwordingscampagnes zijn onmisbaar, maar niet elk alcoholgebruik is meteen alcoholmisbruik."

Alcohol tijdens zwangerschap
Deze week startten de organisaties Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland, Stichting Alcohol Preventie (STAP) en Tactus Verslavingszorg, de campagne 'negen maanden alcoholvrij'. Deze campagne is erop gericht zwangere vrouwen te wijzen op de risico´s van alcoholgebruik. "Veel zwangere vrouwen weten niet dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap hun baby blijvend kan schaden. Het is daarom teleurstellend dat een meerderheid van het Europees Parlement geen waarschuwing daartegen op alcoholische dranken wil. Ook mannen zouden trouwens gewezen moeten worden op het gevaar voor impotentie en zwak zaad door alcoholmisbruik", aldus Buitenweg.

Accijnzen voor jongeren
Het Europees Parlement riep de lidstaten deze week op de accijnzen op zogenaamde alcopops te verhogen. Dit zijn dranken speciaal gericht op jongeren. Kathalijne Buitenweg: "Onzinnig, alle alcoholische dranken zijn bij overmatig gebruik schadelijk. Je kan er niet één groep dranken uithalen en daarvoor specifieke maatregelen treffen. Dat is volstrekte willekeur, volgend jaar is misschien Campari helemaal in bij jongeren. Gaan we die dan meer belasten?"

Drank in het verkeer
Een ander heet hangijzer in het debat was alcohol in het verkeer. Een meerderheid in het Europees Parlement stemde vandaag voor een nul-promillage voor beginnende bestuurders. Kathalijne Buitenweg vindt dit te ver gaan: "Eén biertje of wijntje moet kunnen. Het is veel effectiever om de pakkans te verhogen. Nu is er al een groot verschil tussen België en Nederland. Daardoor is de verkeersveiligheid hier hoger dan bij onze zuiderburen en vallen er veel minder verkeersdoden."

Heksenjacht op alcohol
Schijnbaar bestaat het idee dat één glas alcohol al schadelijk is. Er lijkt wel een heksenjacht te zijn gestart tegen alles wat met alcohol te maken heeft. Verregaande voorstellen om reclame voor alcohol te beperken werden gelukkig afgewezen. Buitenweg is opgelucht: "Alcoholreclames beperken is veel te kort door de bocht, want één glas alcohol is niet schadelijk. Sterker nog, gematigde alcoholconsumptie verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Veel effectiever zou het zijn om samen met de betrokken bedrijven en belangengroepen aan te sturen op bewustwording bij de consument."