Europees Parlement ratificeert klimaatakkoord

Europees Parlement geeft haar zegen aan klimaatakkoord

Het Europees Parlement stemde dinsdag met een overweldigende meerderheid in met de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs door de Europese Unie. Alhoewel de stemming slechts een formaliteit was, blijft het niettemin een historische gebeurtenis.

De ratificatie door de Europese Unie is uitzonderlijk omdat de meeste EU-lidstaten nog niet hebben geratificeerd. Dat kan in theorie leiden tot een situatie waarbij de EU op de klimaattop in Marrakesh onderhandelt namens lidstaten die zelf niet bevoegd zijn om iets te zeggen. Lidstaten zijn huiverig voor deze situatie, maar doordat landen als de VS en China zo snel ratificeerden, moest de EU wel mee. De keuze was of snelle ratificatie door de EU of een internationaal modderfiguur slaan. Het mes stond op de keel.

Doordat Europa nu deze stap heeft gezet, telt vanaf nu de uitstoot van de zes lidstaten die al wel ratificeerden mee richting de drempel van 55 procent uitstoot die het klimaatverdrag in werking doet treden. Daarmee wordt een gat van 3,1 procent aan uitstoot gedicht. Jammer genoeg zit Nederland nog niet bij de landen die hun ratificatie al rond hebben.

Het Verdrag van Parijs treedt nu begin november officieel in werking. Dat is op tijd voor het begin van de klimaattop in Marrakesh. Niet geheel toevallig ook voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Erg belangrijk, want mocht Donald Trump onverhoopt winnen, dan kan hij het daardoor moeilijker terugdraaien.