Op woensdag 25 oktober heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd waarin het de moord op de journaliste Anna Politkovskaja veroordeelt. Het parlement wil een onafhankelijk onderzoek, al is het maar de vraag of dat er ooit komt, meent Bart Staes (Groen!/GroenLinks).

Bart Staes is lid van de parlementaire samenwerkingsdelegatie met Rusland. Hij ontmoette Politkovskaja meerdere malen en zij was voor hem een belangrijke informatiebron over de oorlog in Tsjetsjenië. De journaliste nam in haar artikelen geen enkel blad voor de mond. Hij is er dan ook van overtuigd dat ze vermoord is, omdat ze weigerde te zwijgen.

"Het parlement roept de Europese Unie op om het onderzoek nauwlettend te volgen. Maar is het geen muis die brult? Als er al een onderzoek komt, dan is het weinig waarschijnlijk dat de EU een vuist zal durven maken bij eventuele onregelmatigheden. Dit toonde de af en toe genante vertoning op de informele EU-top in Lahti afgelopen weekend aan. De Europese toppolitici kwamen ten aanzien van de als eregast uitgenodigde Poetin niet verder dan een 'Als je nu de mensenrechten en de persvrijheid niet respecteert ......, dan doen we wéér niets!'."

Schoothondje?
De angst voor een energiecrisis weerhoudt de Europese regeringsleiders ervan om harde eisen te stellen in verband met de vrijheid van pers, de vrijheid van meningsuiting en het respecteren van de mensenrechten. Een kwart van alle geïmporteerde olie en gas komt inmiddels uit de Russische Federatie. De afhankelijkheid groeit. Dat werd vorig jaar des te meer duidelijk toen de Russen de gaskraan naar de Oekraïne dichtdraaide en direct de gasvoorziening in een aantal EU-lidstaten gevaar liep.

Bart Staes is er echter zeker van dat de lopende onderhandelingen over een nieuw partnerschapsakkoord de EU een sterke onderhandelingspositie geven. Een dergelijk akkoord regelt niet alleen de economische relaties, maar vooral de politieke. "Vooraan in de nu van kracht zijnde overeenkomst staat dat de democratische principes en de mensenrechten de basis vormen voor samenwerking tussen de EU en Rusland. Als de EU zichzelf nog in de recht in de ogen wil kunnen kijken dan lijkt het mij zaak het daar nog eens uitvoerig over te hebben."