Vandaag kiest het Europees Parlement een nieuwe Europese Ombudsman. Bij de term ombudsman denken de meeste mensen aan Frits Bom of Pieter Storms-achtige types. De Europese Ombudsman daarentegen is - met alle respect voor de televisiestrijders tegen onrecht - één van de belangrijkste instellingen voor de burgers van Europa in haar relatie met de Europese Unie. Deze ombudsman zit niet tussen reclameblokken in problemen in een half uurtje op te lossen, maar zoekt gedegen uit wat de klacht behelst en hoe problemen voor iedereen opgelost kunnen worden.

Elke Europese burger, bedrijf, vereniging, stichting of ander orgaan gevestigd in Europa kan een klacht indienen bij de Europese Ombudsman over wanbeheer in de instellingen en organen van de Europese Unie. Deze klachten gaan bijvoorbeeld over:

  • discriminatie
  • machtsmisbruik
  • weigering om informatie te verstrekken
  • gebrek aan antwoord door een instelling of orgaan van de EU

Naast ingediende klachten kan de Ombudsman ook op eigen initiatief een onderzoek starten tegen een instelling of orgaan van de Unie, wanneer hij ziet dat er problemen zijn.

Hoe werkt de Ombudsman?

De Ombudsman zal een klacht altijd eerst op een minnelijke wijze proberen op te lossen: door middel van gesprekken dus, gericht op overeenstemming tussen beide partijen. Lukt dat niet, dan kan hij aanbevelingen doen en in het uiterste geval speciaal verslag doen aan het Europees Parlement. De Europese Ombudsman is geen papieren tijger, maar een instelling die daadwerkelijk problemen aan de kaak kan stellen die de Europese burger mogelijk kan tegenkomen in haar relatie met de EU. Zo heeft de ombudsman onlangs een zaak opgelost van een Duitse wetenschapsjournalist die maar niet betaald kreeg voor zijn werk voor de Europese Commissie. Behalve dat hij betaald is (met rente), zijn aanbevelingen gedaan om betalingen voortaan te versnellen. Die aanbevelingen zijn inmiddels ingevoerd, waardoor problemen voorkomen worden.

Kandidaten voor de functie

Naast de huidige ombudsman, de Griek Nikiforos Diamandouros, zijn er nog twee andere kandidaten die meedoen aan de verkiezing; Pierre-Yves Monette uit België en Vittorio Bottoli uit Italië.
De voorkeur van GroenLinks gaat uit naar de huidige Europese Ombudsman Diamandouros, omdat hij zijn werk goed uitvoert en omdat heeft bewezen dat hij transparantie hoog in het vaandel heeft staan. Ook maakt hij geen onderscheid in het kritisch beoordelen van de verschillende instellingen en organen van de EU.

Update: Inmiddels is Nikiforos Diamandouros met 340 stemmen gekozen tot Europese Ombudsman voor een nieuwe periode.